Groene Dag.org

made to trust nature


Nieuwsbrief 18 / 23 mei 2016


Natuurlijke Gezondheid - omdat voorkomen beter is dan genezen

411500fb-b68b-4bcc-97cc-afefb31f26a3

Ik had al veel over sheabutter (Karité) gehoord, maar was er nooit blijven bij stilstaan. Ik dacht "zo'n taai goedje, dat kan toch niet prettig aanvoelen op je huid", maar het was Andrée die me aangezet heeft om het toch maar eens te proberen. Ik begon erover te lezen en ik vond het allemaal zeer interessant : tegen droge huid, kloven, huidbeschadiging... Ik kocht er een emmertje van en deed het open. Ziet dat er zo uit, en ruikt het zo? Jawel, de naam 'boter' heeft het terecht verdiend. Natuurlijk kan ik me voorstellen dat sommigen al direct weerstand zullen hebben tegen de geur. Ik kocht namelijk ongeraffineerde en niet-ontgeurde, omdat ik las hoe het raffineren en ontgelden gebeurt. 


Maar gaandeweg vond ik de weg ermee en maakte het gemakkelijker smeerbaar door toevoeging van jojoba. Moet het jojoba zijn? Misschien heb je net zo'n goeie resultaten met druivenpitolie. 
Mijn laatste probeersel is 50 gram sheabutter, 10 ml. jojoba en 10 ml etherische olie van lavendel... en het is perfect ! De geur is aangenaam, de huid voelt aangenaam en zijdezacht.  Zeker voor droge huid is het een aanrader. Heb je last van kloven, droge en scheurende hielen, zou ik het iedereen aanbevelen. Na enkele dagen aanbrengen, wordt de haarde korst zacht en kan je beetje bij beetje de massa verminderen en gedaan met scheurende hielen. Laat me weten als jullie nog andere experimenten doen. 
Voor de prijs hoef je het zeker niet te laten. Rauwe biologische ongeraffineerde sheabutter kost 6 euro voor 200 gram... en daar doe je heel wat mee !
***
Een andere opmerking kwam van een lezer die de recepten begon na betrekken op de combinatiefouten. Het is waar, in recepten doe je dikwijls toegevingen. Het ideaal is een monodieet, daarachter voor fruit en groenten combinaties binnen de groep, daarachter combinaties met verenigbare groepen... en dan wordt het schipperen. Recepten zijn zelden bedoeld als therapeutische gids. Meestal willen we juist bewijzen dat rauw lekker kan zijn en proberen dan binnen bepaalde grenzen te blijven. Binnen de voedselcombinaties spreken we van "zeer goed" tot zeer slecht. 
Recepten zijn zelden "zeer goed" (en geschikt voor iedereen).Ik ben al blij dat het een goede of matige combinatie is...

 b0b684fc-98e6-475c-8380-e901057e4474
Dat voorkomen gemakkelijker is dan genezen, dat weten weten we... maar weten we het echt? Soms blijven we zo gehecht aan onze gewoonten en verslavingen en vinden een smoesje om nog een beetje uit te stellen. 'Als het nodig is' zal ik alles veranderen wat nodig is'. Denk je dat het dàn gemakkelijker is dan nu?  Waarom er geen prettig avontuur van maken? De uitdaging aangaan om voor jezelf, je gezin, met je familie de natuur te exploreren en te ontdekken dat het allemaal nog zo kwaad niet is. Integendeel, dagelijks jezelf trakteren op het beste van de aarde en je de koning te rijk voelen, kan je toch niet als een straf voelen? 
ae924f41-4a85-4ae9-918d-659fea1424de


Houden van wat je doet...
023def46-2625-4756-9e40-45f6c9e0034f
  • Ik heb het net zo moeten leren als ik leerde schrijven of rekenen. Sommige mensen leken het uit zichzelf te bezitten, ik niet. Maar deze ervaring overtuigde mij dat het voor iedereen mogelijk is om positief te leren denken. Achter iedere negatieve gedachte zet je een punt, en je traint je erop om hoopvolle, opbouwende, gezonde gedachten op te wekken. En waarom zou je het doen? In de eerste plaats voor jezelf. In de tweede plaats om de logica. Ten derde, omdat het ook anderen ten goede komt... en we kunnen nog veel andere argumenten toevoegen. Is het logisch? Ja, dat is het, want het is compleet onlogisch om op momenten waarop we het moeilijk hebben, het alleen maar moeilijker te maken door er negatief over te denken.
  • wat je ermee doet. 
    En voor iedereen? Voor u en mij. Het was me zeker niet op het lijf geschreven, dat positief denken. Ik zou bijna zeggen integendeel, dat ik er plezier in had om een spelletje te spelen en me te laten beklagen en negativiteit op te wekken, onbehaaglijkheid, melancholie, zwartgalligheid, somberheid...  Maar ik heb geluk gehad - en jij ook (want jij leest dit) - dat  er omstandigheden kwamen die op de juiste manier zijn aangepakt. Nee, het zijn niet de omstandigheden die het doen, het is vooral
  • Het was de studie van het stress-mechanisme en de Coué methode die me het diepe besef brachten in hoeveel verspilde energie dat negatief denken resulteerde. Voor dezelfde moeite kon je succes, gezondheid en een goed vooruitzicht krijgen. In 1991 nodigde De Eenhoorn me uit om er een boek over te schrijven, wat dan leidde tot de uitgave van "Positief Denken in de Praktijk". Toen ik dat boek aan het schrijven was, concentreerde ik me op één persoon en hoe deze persoon voorbijging aan de schoonheid van het leven, en wat er nodig was om dat om te keren. 
  • Mijn idee was ondertussen geworden "van alles het beste maken", en daaronder viel ook elke vorm van weerzin tegen wat me te doen viel, wegwerken. Zo werd het "loving-wat-you-do-principe" geboren. Toen ik in 2002 van Victoria Bidwell het boek kreeg "Loving What You Do - Doing What you Love", was ik stomverbaasd, want dat was wat ik al die tijd in de praktijk had gebracht en op de cursussen doorgaf aan de bezoekers. 
  • Is het mogelijk om van alles wat je te doen hebt te houden? Stel je de vraag anders : als je er toch niet onderuit kunt... helpt het om het te haten? Er zijn natuurlijk grote liefdes en kleine liefdes... of zaken die je nauwelijks beroeren... Maar het is toch merkwaardig : als je van iets houdt, doe je het naar beste vermogen... en dat maakt je tevreden. 
  • Het is niet hopeloos, omdat je nog eens een opstoot van negatieve gedachten hebt. Blijf er rustig bij en wijs de lastige vlieg de deur. Niet één keer, maar elke keer, zo nodig honderd keer per dag ! Daar duim ik voor.