Groene Dag.org

made to trust nature

31/1/2016
16518745-df22-42f8-bcef-929282635f59
De Nieuwsbrief van Groene Dag
een snel bericht, tussen de tijdschriften door...
U was in ieder geval enthousiast voor die eerste aankondiging van deze en komende nieuwsbrieven. 
Dat verplicht me natuurlijk tot iets en hoewel ik aankondigde pas in april te starten, kan ik nauwelijks wachten. 
Ik begon met honderd mailadressen te selecteren die ons de voorbije twee weken contacteerden. Maar ondertussen groeit de lijst aan en vind ik het de moeite om de proefperiode te beginnen !
Heb een beetje geduld met mij, want op dit vlak ben ik een beginneling. Ik weet niet hoe het er moet uitzien, waar ik moet beginnen… Eigenlijk zou ik alles ineens willen zeggen, maar laat me vertellen wat ik van plan ben. En dan ga ik je vragen om daarin mee te werken !
Er zijn een aantal zaken waar ik nooit over gesproken heb, een aantal recepten die ik nooit op papier (of mail) gezet heb, die ik graag wil delen. En vooral, wil ik commentaar geven op wat ik hoor, lees, zie…
 
Mag ik in deze Nieuwsbrief nummer 1 een tip geven ?
Het heeft te maken met de tandhygiëne. 
Ik weet dat er in de lezersgroep ook tandartsen zitten en ik ga niet over één nacht ijs om deze ervaring door te geven. En misschien willen zij het ook eens proberen ? 
In 2005 las ik in een mail van Frederic Patenaude over het bestaan van Toothsoap. Het werd aangekondigd als dé oplossing voor de mondhygiëne, ter versterking van het glazuur...
De eerste versie daarvan waren dunne sliertjes zeep die al poetsend in de mond werden opgelost en ondertussen een hoop schuim produceerden. Het moet worden toegegeven dat het resultaat wel een mond frisse tanden gaf, maar de bittere zepige bijsmaak was minder. 
Eigenlijk vond ik dat een heel gedoe en 20 dollar voor zo een klein potje met een beetje zeepslierten vond ik toch een beetje met het haar getrokken. Ik probeerde daarna zelf Marseillezeep te raspen, maar de smaak was nog slechter. 
Ongeveer een jaar later kwam de vloeibare versie van Toothsoap (Tandzeep) op de markt. Dat lag al een heel stuk beter, was praktischer en efficiënter en de smaak van de zeep was zachter. Maar de gedachte bleef bij mij, waarom een flesje met 50 ml plantaardige zeep 20 dollar moet kosten… Dat daar vijf druppels etherische olie aan toegevoegd werden, kon dat niet verantwoorden. 
Ik begon uit te zoeken wat er op de markt was aan zuivere plantaardige zepen (geen zepen van frituurvet, dierlijke smeltvetten of mengsels!), maar laat me zeggen dat er maar weinig echte zuivere ongeparfumeerde zepen bestaan. En dat het zoeken is als naar een speld in een hooiberg. 
Dat heeft zo vijf jaar geduurd, tot ik in 2013 zuivere biologische Castillezeep vond. 
Die ben ik beginnen te gebruiken als tandzeep, als shampoo, als douchezeep… maar telkens in een aangepaste dosering en met toevoeging van andere natuurlijke producten. 
Na ruim twee jaar gebruik, is de tandzeep geworden : 
50 ml biologische Castillezeep (van verzeepte kokos)
2 druppels etherische olie van marjolein
2 druppels etherische olie van rozemarijn
10 druppels etherische olie van citroen
10 druppels etherische olie van groene munt
in een flesje van 60 ml met druppelpipet. 
 
Opgelet, dit is goed voor minstens 500 tandpoetsbeurten. 
Elke keer twee of drie druppels op je tandenborstel volstaan
en je zult nooit je tanden zo goed gepoetst hebben !
Veel succes ermee !


In de Nieuwsbrief van 3 februari schreef ik over "tandzeep", maar de spellingscontrole had dit automatisch vertaald in "handzeep"... maar ik lees dat de meesten het wel correct begrepen hebben !
Daarop kregen we van Lia Metz (natuurgeneeskundige praktijk Menusan) volgende aanvulling op : 
Dag Stefaan, bedankt voor het recept van de tand’pasta’. 
Er zou op 10 ml nog aan toegevoegd kunnen worden: 20 dr Calendula Officinalis en 2 dr Teatreeolie. Het is maar een idee!
Mensen poetsen vaak met een veel te harde tandenborstel en beschadigen daarmee hun tandvlees. 
Gevolg bloedend tandvlees en ontstekingen.
Ze kunnen veel beter een soft borstel gebruiken.
Ik maak soms gebruik van een kalkpoeder, het heet Per Blanc. Het schuurt een beetje de tanden na het roken en wijn. 
Dat kun je 1 x per week gebruiken, niet te vaak.  Het gebit wordt er super glad van.
Bedankt Lia. 

Terwijl ik dan toch bezig ben, wil ik je ook nog iets zeggen over de '
groene zalf' voor alle gebruik. 
In september kreeg ik een staaltje van Oral& Auris en Rudolf (AmanPrana), die in de kijker werden gezet als tandzalf / oorzalf / tegen verstopte neus, hoofdpijn... Ik was echt enthousiast over de sublieme geur en het aanvoelen van deze beide zalven, maar 21 euro voor amper 5 ml, vond ik alweer een beetje buiten proportie. 
Omdat ik al eerder allerlei zalven had gemaakt, dacht ik, waarom hier geen inspiratie aan nemen? 
Ik vulde een potje van 100 ml. met 80 ml kokosolie, die ik aan lage temperatuur liet vloeibaar worden. Ik voegde daarbij 30 druppels jojoba-olie, 5 ml van onze 'massage-olie' (pure etherische olie) en daarbij nog een paar druppels oregano-olie, dennennaaldenolie, tea tree (in totaal 10 ml etherische olie) en liet dit terug aanharden. 
Het resultaat is een zalf die er mag zijn, voor dezelfde toepassingen. 
Maar omdat ik een boontje heb voor groen, en het 'model' een groen tintje heeft, dacht ik... hoe kan ik er een groene zalf van maken? Tenslotte gebruikte ik bij mijn tweede test een topje van een theelepel chlorellapoeder en ik voegde er nu meer jojoba bij. De kleur is mooi, het smeert zacht uit, maar je ziet dat op de bodem een gedeelte van de chlorellapoeder is neergezonken tijdens het stollen. Dat is natuurlijk helemaal niet erg, want het is niet voldoende om je 'een groene veeg te geven' bij het uitsmeren. 
Wellicht moet de massa veel langer in oplossing blijven, zodat het groene pigment door maceratie veel beter verdeeld kan worden en door de olie opgenomen wordt. 100 ml voor de prijs van 5 ml !
Mijn ervaringen ermee: 
- al gebruikt in de neus om vrij te ademen
- gebruikt als massagecrème
- gebruikt als borstwrijfzalf tegen verkoudheid
- maar mijn beste resultaat is... in de oren. 
Mijn gehoor is nooit heel goed geweest, en dat is soms erg vervelend. Ik had altijd het gevoel met stoppen in de oren te lopen. 
Nu is het volgende een deel van mijn dagelijkse rituelen geworden. Een wattenstaafje voorzichtig over de zalf strijken en met die minieme hoeveelheid in de oren gaan. Ik vind het resultaat geweldig... een lichter gevoel in de oren, weg met de druk, en beter horen ! Nog iets dat ik al tientallen jaren eerder had moeten weten !
 


Blijf je graag op de hoogte
over wat reilt en zeilt bij Groene Dag ?
schrijf dan in op de
Wekelijkse Nieuwsbrief