Groene Dag.org

made to trust nature

14 februari 2016
c02b5b3a-ec49-4d4b-bb3f-d4630055dd95
De Nieuwsbrief van Groene Dag
Waarschijnlijk heb je net als ik al veel gehoord en gelezen over de miraculeuze eigenschappen van diverse voedingsmiddelen... Deze week alleen al kreeg ik mails over superfoods als citroenen, bananen, kaneel, cranberries, paddestoelen, hennepolie... maar hoe werkt het eigenlijk? Want je kan al die wonderbare zaken dagelijks gebruiken - zelfs niets anders dan een variatie van al deze wonderlijke genezers - en toch nog ziek worden. 
Dat is iets wat me al jaren bezighoudt en ik heb altijd geprobeerd om een definitie te geven voor de geneeskracht van de voeding. Ongetwijfeld zijn al deze aanspraken wel waar, als ze gepast worden in het juiste vakje, wat wil zeggen, als alle andere omstandigheden er omheen ook in orde zijn. Maar wat zijn al die omstandigheden? 
Er wordt zo vaak gesproken over een goede weerstand / immuniteit. Je hebt zelfs voedingsmiddelen die gerekend worden tot de immuniteitsboosters. Maar wat betekent immuniteit eigenlijk ? Dat is in ieder geval voer voor een volgende voordracht "Onder den Toren" in Haacht, op 1 maart. 
Maar voor we zover zijn, zullen Andrée en Karine op 16 februari hun beste beentje voorzetten om je te wijzen op de gevaren van industriesuiker en le leiden in het zoeken naar een alternatief. Nee, je gaat niet naar huis met de gedachte dat als je gezond wil eten, er alleen nog wat worteltjes en groen overblijven ! Zelfs een heerlijke traktatie hoort erbij zonder de suikerpot erbij te halen. 
Heb je wat motivatie of ideeën nodig, dan is dit je kans ! (Zie uitnodiging onderaan deze Nieuwsbrief)

Iets anders wat me bezighoudt, is een merkwaardig fenomeen dat ik niet kan begrijpen. Het brengt me terug naar de beginjaren van Groene Dag, waarin we bezig waren met de voeten, voetmassage en voetverzorging. In die tijd schreef John De Bock de brochure "Op Goede Voet" en die informatie is ook vandaag nog even actueel. 
Waarom wil ik die "oude koeien weer uit de gracht halen"? 
Het ligt niet aan mij, maar blijkbaar hebben de modemakers een sadistisch trekje en hebben opnieuw de vrouwen te pakken. Nee, ik heb er niets op tegen dat vrouwen mooi willen zijn, en trendy, en  eigentijds... Maar dergelijke verminking als de hoge hak waarmee ze wankelend door de straten lopen en waarmee ze ludiek nog riskante loopwedstrijden willen houden, gaat mijn petje te boven.  
In de beginjaren van Groene Dag leerden we over "voetenvrijheid", over de noodzaak voor de voet om zich te openen en hoe een hak van 1 cm al een drukverschil in de rug veroorzaakte... Maar wat we nu zien zijn hakken van 5, 6, 7 of 8 cm. Heb je er enig idee van wat dat met je rug doet ? 
Ik citeer uit "Op Goede Voet" : Het ontstaan van hoge hakken situeert zich waarschijnlijk in Amerika. Hoge hakken zijn in de mode geweest en dat heeft voor heel wat voetlijden gezorgd. Bij het dragen van hoge hakken verkort de Achillespees, waardoor men niet meer op de vlakke voet kan lopen. Men creëert een abnormale lichaamshouding waarin het ganse lichaam verwrongen wordt. Blokkades van de energiebanen zijn hiervan het gevolg. (Pijnlijke reflexzones). Becky Snow, een Amerikaanse studente lichamelijke opvoeding, doktoreerde niet op, maar over hoge hakken. Ze bewees dat op hoge voet leven ongezond is, want hakken van 1,9 cm. verhogen de druk op de voet met 33 %. De belastingsgraad loopt snel op. Hakken van 5 cm. verhogen de druk met minstens 53 % en hakken van 8,25 cm tot bijna 80 %. Dit heeft nadelige gevolgen voor de voorvoet, waarvan bij het naar voren glijden ook nog de tenen in de schoen worden samengedrukt. Over steltlopers reppen we niet. Het is dus van essentieel belang dat ons lichaamsgewicht gelijkmatig verdeeld wordt over hiel en voorvoet. Hoge hakken geven teveel druk op de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Dit geeft aanleiding tot een complex van klachten die onaangenaam zijn. Door de verhoogde gevoeligheid zijn omslaan en verstuikingen het gevolg, maar ook spreidvoeten kunnen ontstaan. Tussen de 3e en 4e teen kan er een voetzenuw knel geraken (Mortons Syndroom)."
Ik heb veel te maken gehad met mensen met rugproblemen en de meesten hadden er geen idee van, dat dit een erfenis was van het lopen op hoge hakken. Het maakt niet uit of dit tien of twintig jaar geleden is, als het kwaad geschied is, valt er nog maar weinig aan te doen. 
Pezige vrouwen met sterk bindweefsel, zullen er wellicht niet snel last van hebben, maar vrouwen met zwak steunweefsel en een hyperlaxe constructie, kunnen het zich niet veroorloven om langdurig op hoge hakken te lopen. Als ze hebben leren luisteren naar hun lichaam, zullen ze dat zelf wel weten, maar we hebben teveel methodes om die stem het zwijgen op te leggen. Als vermoeidheid, druk en pijn optreedt, zou dat toch voldoende moeten zijn om voorzichtig te zijn? Hoeveel vrouwen hebben geen blijvende schade opgelopen en daarom schrijf ik dit, in de hoop dat het enkelen die dat lezen veel ellende kan doen besparen. 
e6bb51ba-8b70-4a49-920a-e6d02f0683ef

Wat is een inversietafel?
Het was  niet mijn bedoeling om iedere week over voeding te spreken en toen ik een paar dagen geleden de vraag kreeg “wat een inversietafel is”, dacht ik dat dit  een goed onderwerp is voor een volgende nieuwsbrief. Als we het woord even ontleden, dan is het inversie = omkeren, of een tafel die je toelaat om volledig ondersteboven uit te hangen.
Waarom zou je dat doen? En heeft iedereen er baat bij?
Eén van de belangrijkste reden om een dergelijke tafel te gebruiken is om rugpijn te verzachten, of zelfs de oorzaak ervan in sommige gevallen weg te nemen door het principe van de auto-correctie.  Laten we even enkele feiten op een rijtje zetten, voor we zeggen voor wie het wel en voor wie het niet aangewezen is.
Om te beginnen heeft tussen de 10-15 % van de volwassenen op één of andere manier een probleem met de rug. Velen zoeken hulp bij kinesisten, osteopaten, of in medische hulp en medicijnen. Voor een aantal onder hen (ongeveer 80%) kan het gebruik van een inversietafel de pijnen verlichten of toelaten om te trainen zodat deze pijnen overbodig worden. Inversietherapie moet gezien worden als één van de belangrijkste decompressiemethodes. Als inversie al niet voor iedereen verbetering geeft, dan toch in ieder geval voor diegenen die met een tussenwervelschijfverschuiving of - knelling zitten.
Waarom is decompressie van de ruggengraat nodig ?
De zwaartekracht is iets wat permanent weegt op het lichaam en het naar beneden drukt. Op termijn kan dit de tussenwervelschijven  erg onder druk zetten en pijn veroorzaken. en/of de ruggengraat uit zijn normale houding halen.  
Als je de druk van de zwaartekracht wegneemt door inversie, biedt het aan de ruggengraat de mogelijkheid om uit te rekken en zijn normale positieve te nemen. Je kunt het daarom ‘ruggengraats-rekking’ noemen.  Natuurlijk is dit voor een korte tijd, afhankelijk van de conditie, het probleem en de verdraagbaarheid, voor een halve minuut tot enkele minuten, in een licht gekantelde tot helemaal omgekeerde positie.
Hoe gaat dat dan ?
Er zijn verschillende modellen en systemen, maar over het algemeen is het zo dat een persoon plaats neemt op een kantelend vlak. Het kantelpunt wordt ingesteld op de lichaamslengte, of beter nog op het kantelpunt voor het totale gewicht.  De voeten en enkels worden vastgeklikt en door het bewegen van de handen en armen wordt dan het verschil gemaakt in positie. In feite is het niet eens nodig om helemaal te kantelen, om een voldoende rekking te bekomen. In sommige gevallen zal men zelfs niet verder gaan dan een kanteling van 30°, wat men dan zo nodig een beetje langer aanhoudt. Op basis van de eerste voorzichtige ervaringen, kan bepaald worden volgens welke regelmaat en duur en helling men de inversietafel voortaan gebruikt.
Voor mensen met langdurige rugklachten, kan het nodig zijn om bv. de eerste dagen tot 10 maal de inversietafel te gebruiken voor amper 15 seconden, ingesteld op 30° helling.
Wie kan gebruik maken van inversie therapie ?
Dit soort therapie is niet geschikt voor iedereen. Hoe goed het ook is tegen chronische rugpijn, toch heeft het ook zijn beperkingen. Bij iemand met extreem verhoogde bloeddruk is voorzichtigheid geboden en kan het nodig zijn om de raad van een dokter in te winnen. Voor iemand op leeftijd, of met bewegings- of evenwichtsproblemen, is mijn advies om niet verder dan 30° te kantelen en met assistentie van een tweede persoon voor controle en hulp.
Voor iemand die regelmatig behoefte heeft aan ruggengraatscorrecties, zal dit zeker aanbevolen worden. Voel je je niet zeker - begin dan met een lichte hoek. Het principe van "de schuine plank" voor relaxatie en verbetering van de bloedsomloop, met een hoek van ongeveer 10% doet in ieder geval niemand kwaad. Stilletjesaan kan je dan de hoek vergroten, tot je het gewenste resultaat bekomt.
Inversie tafels voor persoonlijk gebruik zijn de voorbije tien jaar zeer toegankelijk geworden en laten je toe om thuis op regelmatige basis te relaxen en oefeningen te doen. Natuurlijk kan je een kinesist of therapiecentrum opzoeken, maar omdat er regelmatig gebruik moet van gemaakt worden om meer permanente resultaten te hebben, is het toch beter dat je je niet te ver hoeft te verplaatsen.
Andere voordelen van inversie
Behalve het corrigeren en decompresseren van de ruggengraat, heeft inversie ook andere gezondheidsvoordelen. Het omgekeerd uithangen kan positieve uitwerking hebben op je algemene lichaamshouding. Het kan een positieve invloed hebben op de gezondheid van de botten en de spieren, zeker als je ook oefeningen doet in omgekeerde positie. Maar bovenop dit alles is er de invloed op de bloedsomloop. Sommige mensen voelen zich alerter, helderder, fitter... Dit kan een gevolg zijn van een betere doorbloeding en meer zuurstof naar de hersenen
Inversie kan iemands mobiliteit verbeteren
Mocht het nog vragen oproepen - de praktijk kan het verduidelijken.
Voor de prijs van 50 euro krijg je een uur de gelegenheid (in Vloesberg) om het uit te proberen en hierbij persoonlijk geadviseerd te worden. Maak hiervoor best een afspraak.


8b20869e-41f3-4ab5-b9d7-6c267d7bfd1e
In NatuurStemmingen verschenen al verschillende artikels over een gezonde rug.

Uit de Herbomont-folder  over inversie citeer ik :
Inversie helpt de effecten van ouderdom terug te brengen, die veroorzaakt worden door de zwaartekracht
Handhaving van de lengte: De meeste mensen worden gedurende hun leven ongeveer 1 tot 5 cm korter, doordat de tussenwervelschijven dunner worden. De tussenwervelschijven van een baby bestaan voor 90% uit water. De tussenwervelschijven van iemand van 70 bevatten nog maar voor 70%. Een actief inversieprogramma kan bijdragen tot de handhaving van de oorspronkelijke lichaamslengte.
Opheffing van congestie van lichaamsorganen: Wanneer het lichaam ouder wordt beginnen de organen (nieren, maag en darmen) te verzakken. Het uitdijen op middelbare leeftijd is, naast gewichttoename, te wijten aan de verplaatsing van de organen. Problemen met betrekking tot de spijsvertering en de afvoer van afvalstoffen zijn ook vrij veel voorkomende symptomen. Inversie helpt deze organen de normale vorm en positie in het lichaam aan te nemen.
Toename van de zuurstoftoevoer naar de hersenen: In The Brain Book merkt Peter Russell op dat slijtage van de hersenen niet alleen rechtstreeks met het ouder worden te maken heeft. Deze verslechtering wordt eerder veroorzaakt door verharding van de slagaders en te hoge bloeddruk, die beide de zuurstoftoevoer naar de hersenen doen afnemen. Een grote stap in de richting van de afname van geestelijk afbraakprocessen kan dus gezet worden door de zuurstoftoevoer naar de hersenen te vergroten. Door de hersenen actief en goed doorbloed te houden kan de hersenfunctie en geestelijke scherpte gedurende een geheel mensenleven gehandhaafd blijven. (LET OP: heeft u last van een hoge bloeddruk raadpleeg dan uw huisarts voordat u met een inversieprogramma aanvangt).
Verhelpen van Spataderen: Bij de inversie helpt u uw hart het bloed van de voeten, de benen en het onderlichaam te zuiveren. De bloedsomloop in uw ledematen zal daarom verbeteren en het bloed uit spataderen kan beter afgevoerd worden.
 
Blijf je graag op de hoogte
over wat reilt en zeilt bij Groene Dag ?
schrijf dan in op de
Wekelijkse Nieuwsbrief