Groene Dag.org

made to trust nature

14 februari 2016
c02b5b3a-ec49-4d4b-bb3f-d4630055dd95
De Nieuwsbrief van Groene Dag
Waarschijnlijk heb je net als ik al veel gehoord en gelezen over de miraculeuze eigenschappen van diverse voedingsmiddelen... Deze week alleen al kreeg ik mails over superfoods als citroenen, bananen, kaneel, cranberries, paddestoelen, hennepolie... maar hoe werkt het eigenlijk? Want je kan al die wonderbare zaken dagelijks gebruiken - zelfs niets anders dan een variatie van al deze wonderlijke genezers - en toch nog ziek worden. 
Dat is iets wat me al jaren bezighoudt en ik heb altijd geprobeerd om een definitie te geven voor de geneeskracht van de voeding. Ongetwijfeld zijn al deze aanspraken wel waar, als ze gepast worden in het juiste vakje, wat wil zeggen, als alle andere omstandigheden er omheen ook in orde zijn. Maar wat zijn al die omstandigheden? 
Er wordt zo vaak gesproken over een goede weerstand / immuniteit. Je hebt zelfs voedingsmiddelen die gerekend worden tot de immuniteitsboosters. Maar wat betekent immuniteit eigenlijk ? Dat is in ieder geval voer voor een volgende voordracht "Onder den Toren" in Haacht, op 1 maart. 
Maar voor we zover zijn, zullen Andrée en Karine op 16 februari hun beste beentje voorzetten om je te wijzen op de gevaren van industriesuiker en le leiden in het zoeken naar een alternatief. Nee, je gaat niet naar huis met de gedachte dat als je gezond wil eten, er alleen nog wat worteltjes en groen overblijven ! Zelfs een heerlijke traktatie hoort erbij zonder de suikerpot erbij te halen. 
Heb je wat motivatie of ideeën nodig, dan is dit je kans ! (Zie uitnodiging onderaan deze Nieuwsbrief)

Iets anders wat me bezighoudt, is een merkwaardig fenomeen dat ik niet kan begrijpen. Het brengt me terug naar de beginjaren van Groene Dag, waarin we bezig waren met de voeten, voetmassage en voetverzorging. In die tijd schreef John De Bock de brochure "Op Goede Voet" en die informatie is ook vandaag nog even actueel. 
Waarom wil ik die "oude koeien weer uit de gracht halen"? 
Het ligt niet aan mij, maar blijkbaar hebben de modemakers een sadistisch trekje en hebben opnieuw de vrouwen te pakken. Nee, ik heb er niets op tegen dat vrouwen mooi willen zijn, en trendy, en  eigentijds... Maar dergelijke verminking als de hoge hak waarmee ze wankelend door de straten lopen en waarmee ze ludiek nog riskante loopwedstrijden willen houden, gaat mijn petje te boven.  
In de beginjaren van Groene Dag leerden we over "voetenvrijheid", over de noodzaak voor de voet om zich te openen en hoe een hak van 1 cm al een drukverschil in de rug veroorzaakte... Maar wat we nu zien zijn hakken van 5, 6, 7 of 8 cm. Heb je er enig idee van wat dat met je rug doet ? 
Ik citeer uit "Op Goede Voet" : Het ontstaan van hoge hakken situeert zich waarschijnlijk in Amerika. Hoge hakken zijn in de mode geweest en dat heeft voor heel wat voetlijden gezorgd. Bij het dragen van hoge hakken verkort de Achillespees, waardoor men niet meer op de vlakke voet kan lopen. Men creëert een abnormale lichaamshouding waarin het ganse lichaam verwrongen wordt. Blokkades van de energiebanen zijn hiervan het gevolg. (Pijnlijke reflexzones). Becky Snow, een Amerikaanse studente lichamelijke opvoeding, doktoreerde niet op, maar over hoge hakken. Ze bewees dat op hoge voet leven ongezond is, want hakken van 1,9 cm. verhogen de druk op de voet met 33 %. De belastingsgraad loopt snel op. Hakken van 5 cm. verhogen de druk met minstens 53 % en hakken van 8,25 cm tot bijna 80 %. Dit heeft nadelige gevolgen voor de voorvoet, waarvan bij het naar voren glijden ook nog de tenen in de schoen worden samengedrukt. Over steltlopers reppen we niet. Het is dus van essentieel belang dat ons lichaamsgewicht gelijkmatig verdeeld wordt over hiel en voorvoet. Hoge hakken geven teveel druk op de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Dit geeft aanleiding tot een complex van klachten die onaangenaam zijn. Door de verhoogde gevoeligheid zijn omslaan en verstuikingen het gevolg, maar ook spreidvoeten kunnen ontstaan. Tussen de 3e en 4e teen kan er een voetzenuw knel geraken (Mortons Syndroom)."
Ik heb veel te maken gehad met mensen met rugproblemen en de meesten hadden er geen idee van, dat dit een erfenis was van het lopen op hoge hakken. Het maakt niet uit of dit tien of twintig jaar geleden is, als het kwaad geschied is, valt er nog maar weinig aan te doen. 
Pezige vrouwen met sterk bindweefsel, zullen er wellicht niet snel last van hebben, maar vrouwen met zwak steunweefsel en een hyperlaxe constructie, kunnen het zich niet veroorloven om langdurig op hoge hakken te lopen. Als ze hebben leren luisteren naar hun lichaam, zullen ze dat zelf wel weten, maar we hebben teveel methodes om die stem het zwijgen op te leggen. Als vermoeidheid, druk en pijn optreedt, zou dat toch voldoende moeten zijn om voorzichtig te zijn? Hoeveel vrouwen hebben geen blijvende schade opgelopen en daarom schrijf ik dit, in de hoop dat het enkelen die dat lezen veel ellende kan doen besparen. 
 


Blijf je graag op de hoogte
over wat reilt en zeilt bij Groene Dag ?
schrijf dan in op de
Wekelijkse Nieuwsbrief