Groene Dag.org

made to trust nature

21 februari 2016
c02b5b3a-ec49-4d4b-bb3f-d4630055dd95
Het is merkwaardig hoeveel reacties en suggesties de Nieuwsbrieven uitlokken, en ik ben er alleen maar blij om, want dit wijst erop hoe betrokken de lezers zijn. 
Greet schreef : "Bedankt voor de nieuwsbrief met de interessante info. En na het lezen ervan volgende vraag : zal je zelfgemaakte "groene zalf" ook te koop aangeboden worden of besteld kunnen worden ? Want de toepassing ervan klinkt goed."
Laat me even vertellen waarom ik deze informatie in onze nieuwsbrieven vermeld. Ik zou dat ook voor mezelf kunnen houden, want tenslotte heb ik daar geen enkel voordeel aan. Maar ik zie graag dat de lezers zelf creatief worden - zoals ik zelf creatief ben geweest in het bedenken van oplossingen en het uitproberen van nieuwe mogelijkheden. Bovendien hebben we niet zomaar 'tegen elke prijs' ook goede dingen geaccepteerd. Dus wou ik aantonen hoe eenvoudig een goed product kan worden gemaakt, en hoe dit daardoor voor iedereen toegankelijk is. Dit is een bestaand product en ik heb het nagebootst (zij het in een variant), maar niet om het op de markt te brengen. 
Luc voegde er trouwens aan toe : "Bijna 15 jaar geleden maakte ik bij Jan Margodt van 't Cruydhuys in Lichtervelde een crème waarin ik ik weet niet meer hoeveel druppels EO van roos had verwerkt.  Ik heb altijd een overschotje bewaard en ik ruik er nog wekelijks aan, zalig !"

Een ander bericht dat ons bereikte, was van Luc Van Oost, die via zijn Nieuwsbrieven al jaren degelijke informatie verspreidt over voeding, levenswijze, gezondheid, genezing, en waarschuwt tegen de misleidingen van het medisch systeem. Nu is er iets heel bijzonder op komst. Luc bundelt al deze brieven en stuurde op 9/2 een wegwijzer door, waar je welke informatie kunt vinden. Zeker aanbevolen !

Onder het kopje "Levensschool in opspraak" stuurde Annemiek me op 8/2 een artikel door, zoals het verscheen in De Morgen. Daar lezen we in een flitsende titel "Levensbedreigend - De Levensschool"... Vind je daar geen schril contrast in ? Wat is de teneur van het artikel? Dat de dokters teleurgesteld zijn dat er mensen zijn die zich niet meer spontaan aan hun adviezen en "oplossingen" onderwerpen, en eigen wegen zoeken. Een aantal maanden geleden lazen en hoorden we hetzelfde over de Europese Academie en werd Jan Dries gehoord op de radio - alleen kreeg hij niet de minste kans om iets opbouwend te zeggen want de "wetenschapper moest spreken" en Jan Dries moest zwijgen. Opnieuw lees ik daar dat het gaat over centen. Dat De Levensschool opleidingscheques mag aanvaarden en daardoor onrechtstreeks "belastinggeld ophaalt... Heb je ooit een grotere arrogantie gehoord, dat men een instelling dat beetje werkingsmiddelen misgunt, terwijl men zelf per patiënt het veelvoud van die gehele som in minder dan geen tijd verteert? 
Jawel, ze zouden nog willen dat de overheid de vrijheid van de mensen  nog meer aan banden legt, en dokters willen straffen die "hun boekje te buiten gaan", wanneer die afwijken van de bestaande protocollen. Het is ontgoochelend, maar ik hoop dat dit keurslijf op een bepaald moment zo eng gaat worden dat het scheurt en dat sommige mensen die kunnen spreken het niet meer voor zich kunnen houden !


98195a90-0d89-49ad-b587-60fc1d810036
Ik heb er twintig jaar over gedaan, voor ik kon geloven hoe het in elkaar zat... dat gezondheidszorg een belangrijke economie is, met een andere agenda. 

f75fac2e-d1c5-45b6-81d7-4c1019f1a58d
Gezondheid is een fantastische belevenis.
Werk mee met het leven - werk het niet tegen !

538d1bc8-6ce4-4655-a6bf-25543c4e5b09
17/1/2017  van de radio
 
Ik ben geen radiofreak en het gebeurt maar zelden dat ik mijn geest laat bestormen door muziek die mijn geest meer onrustig dan blij maakt. Maar na de nieuwsuitzending werd aangekondigd dat er een gesprek zou volgen met Sandra Bekkara over haar Sana-methode en haar boeken “Nooit meer diëten”. 
De journaliste merkte zelf op hoe je met dergelijke algemeenheden als :  Eet met aandacht; Drink voldoende water en andere gezonde dranken; Start je dag met een gezond ontbijt; Eet twee gezonde tussendoortjes; Kies voor een Sana-bord;  Varieer volop met superfoods (noten, bessen werden aangekondigd); en Breng meer beweging in je leven… dergelijk succes kan worden verklaard? “Dat weet toch iedereen”? Blijkbaar weten we het nog niet en moeten mensen gecoachd worden om deze eenvoudige zaken te onderhouden. En wat zegt de coach? 
Beter ‘iets’ doen, dan niets doen… Dat zeggen wij al 35 jaar, maar dat heeft ons nooit belet om ook aan te geven wat het ultieme is.
Een glas wijn? Kan, al drinkt ze er zelf maar zelden. Gezellig kan zonder. Als je er zin in hebt, OK, maar ga niet met alcohol in het verkeer. 
Brood? Kan, maar het moet wel goed brood zijn. 
Met medewerking van twintig diëtisten en zelfs een hartspecialist, kan je begrijpen dat deze simpele adviezen graag gehoord worden. 
OK Als mensen dit allemaal gaan doen, zitten ze zeker al op de goede weg. 
Maar is het niet zoals bij Dr. Verburgh: aftasten wat je zonder gevaar kunt zeggen, om te vermijden dat je je vingers verbrandt… Dat is veilig, levert succes op en wekt veel sympathie op. Ik heb honderden keren gehoord “er zit toch veel goeds in”. Ongetwijfeld, het is zelfs niet moeilijk om in ieder dieet toch minstens iets goeds te stoppen. Al naargelang de voorkeur heeft men dan honderden “goede” varianten, en hebben we stof om te discussiëren en van mening te verschillen.
Is voeding zoiets als “ieder zijn waarheid”, of is er een echte natuurlijke wetenschappelijke benadering mogelijk, die alle domeinen van het leven beslaat? 

Indertijd hebben Harvey en Marilyn Diamond de formule van de popularisering ook beproefd.
Ze baseerden zich op Shelton’s magistrale werk “The Science and Fine Art of Food and Nutrition”, een uitgave dat in 50 jaar tijd amper enkele 10.000 boeken had verkocht voor een nieuw boek, waar ze alle details en moeilijke passages uit weglieten. Maar Een Leven Lang Fit ging in de miljoenen oplages. Maar het kwam en verdween. Er blijft natuurlijk altijd iets achter, maar waarom blijft het niet? 

“Het mag niet te moeilijk zijn” zegt Sandra Bekkari. 80/20 of 60/40. Er is plaats voor dat frietje, voor  dat aperitiefje, je moet er kunnen van genieten… Maar dit is nu geen hype - het is een blijver. 
Genieten, dat is wat ik altijd zeg, dat wij veel meer eten voor het genot dan uit een reële behoefte. Datgene wat het lichaam blij maakt is ondergeschikt aan de smaak… “als het maar lekker is”. Heel de rauwkostwereld voelt zich hier sterk in. En dat is heel iets anders dan Dr Shelton’s adviezen over beperking van vetten, beperking van eiwitten, matigheid, het herkennen van de honger, het eten van fruit en groenten, waarvan een groot gedeelte rauw.
In feite maken die nieuwe boekenseries iets duidelijk over de schrijvers én het publiek. 
Omdat schrijvers weten dat het publiek niet van de hele waarheid houdt, schrijven ze boeken die de halve waarheid voorstellen als de hele waarheid of de meer-dan-genoeg-waarheid. Dat is altijd zo geweest, in politiek, in religie, in wetenschap, in gezondheidszaken… 
In 1995 begon Groene Dag met de cursus Voeding en Gezondheid (eigenlijk was dit een onderdeel van een grotere cursus Gezondheidsopvoeding). We kondigden die toen aan met een folder : “Voor wie niet tevreden is met de halve waarheid…” en dat is nog altijd ons opzet…
73e6c6f7-4175-4d09-ba24-13b9ba21a9b0