Groene Dag.org

made to trust nature

f43cf529-36ec-4f4a-acea-7e9a6e9f3581

van onder de Spaanse zon

Het was mijn bedoeling om deze week de Nieuwsbrief over te slaan, maar daarstraks bedacht ik: dat moet ik de lezers zeker melden. Het zal hun aanmoedigen om nog veel meer mensen te betrekken in de keuze voor een natuurlijke gezondheid. 
 •  Ik hoor dat het in België maar druilerig is en ik zit deze brief hier te schrijven terwijl het zonnetje hier uiterst zijn best doet om me vrolijk te maken.  En toch had ik mijn twijfels in het naar hier komen. Is het iets wat we moeten doen? In welke mate kan die stap het Groene Dag-werk vooruit helpen? Kunnen we niet beter alles bij het oude laten?
 • Op mijn wandeling vanmiddag wist ik het weer, toen ik aan een roulotte passeerde met het opschrift "Chercheur liberté". Dat was wat ik altijd heb nagestreefd: een plekje vinden waar je het zo kan beleven, in een wereld waar vrijheden aan banden worden gelegd, omdat mensen niet hebben geleerd om vrij te leven. Eén tekst gaat dan door mijn hoofd : "De waarheid zal je vrijmaken". Dat is niet "ieder zijn waarheid", maar iets dat los van taal, cultuur, tijd, gewoonten, alles in zijn "rechte staat" brengt. Daar is nog veel over te zeggen... waarom we dat hier zouden vinden en niet elders?  In feite kan het overal gevonden worden... als het hart er ruimte voor maakt. 
 • ik besef maar al te goed, dat dit een verminkte aarde is waar mensen leven met verlangens die in dat ideale plaatje niet passen. Bijvoorbeeld ben ik in de loop van de dag aan minstens twintig veeboerderijen (vooral varkens) voorbijgegaan... terwijl aan één van die boerderijen een abrikozenboom stond, afgeladen vol, met een cirkel van afgevallen vruchten eromheen. 
 • We houden je zeker op de hoogte wat het resultaat wordt van die zoektocht naar vrijheid !


 • Niet bang voor de zon
  Ik lees voortdurend allerlei soorten waarschuwingen van gezondheidsexperten  die schijnen te weten dat we uit de zon moeten blijven, als we niet willen dat onze huid een vroege dood sterft. 
  Of erger nog... dat de blootstelling van de huid aanleiding kan geven tot huidkanker.... Maar zou het overdreven zijn als ik dat erg overdreven noem, zeker dat verhaal van huidkanker. Dat is juist de valse wetenschap die ontworpen is om mensen angstig te maken en hen weg gehouden bij toch al één ding dat ze nodig hebben om kankers van alle soorten te voorkomen, inclusief huidkanker. 
  Hoe kan iemand uren per week in de zon zijn, in sterk UV-licht zonden huidveroudering of verbranding? 
  Dat kan alleen maar met een bescherming van een Natuurlijke zinbescherming. 
  Wist je dat je de negatieve effecten van zonnestralen kunt stop zetten met natuurlijke antioxidanten, phytochemicaliën en zelfs met bladgroen? Zeker, dit zijn bewezen feiten !
  Een raw food mentor was een bleekscheet die zich nauwelijks in de zon kon vertonen, of hij was verbrand. Tenminste dat was voor hij rauw at. Maar toen hij rauw at - hoofdzakelijk fruit en groenten - kon hij met gemak een uur op het strand zijn op een zonnige dag, zonder te verbranden en dat zonder zonnecrèmes. Dat gebeurt niet van één dag op de andere. Men moet ook regelmatig buiten komen en langzaam de kleur van de huid opbouwen. 
  Rauwe voedingsmiddelen die zeer beschermend werken zijn :
  - diep groene groenten als spinazie, boerenkool, en alles waar hoge hoeveelheden bètacaroteen en chlorofyl in zit
  - tomaten (met lycopeen)
  - zoete paprika (rood, geel oranje...)
  Het zal natuurlijk niet gebeuren  met vijftig gram per dag, maar van behoorlijke hoeveelheden. Dit is je voeding. 
  Maak dus iedere dag je groene potje met een krop sla, een handvol spinazie, wat verse kruiden, een tomaat, komkommer... en mix het tot een kruidig groenselpotje. Snijd wat avocado in blokjes, paprika en komkommer... en roer het er doorheen. Wees niet tevreden met een tasje... maar eet genoeg, zodat het een heerlijke maaltijd is. 

  82e92289-367e-4c2f-ae66-be39c092f433

  De industrievoeding heeft er hard aan gewerkt om haar 'gras' groener doen te lijken dan het natuurlijke gras. We worden beetgenomen door een leger van slimme verleiders


  a2abf0ce-c87e-4634-baac-74b02d6a7510

  Consequent

  Het zijn misschien details, maar ik kan er toch niet naast kijken. Zo'n uur geleden passeerde ik aan het medisch kantoortje van San Jordi en zoals alle Spanjaarden, hielden ze halverwege de voormiddag een break. Ik heb daar niets op tegen, want dat draagt bij tot dit meer ontspannen leven, ware het niet dat de dienstdoende medische doctores daar buiten een sigaretje stond te roken. Ik kan dat niet verbieden, maar ik kan toch moeilijk aannemen dat zo iemand niet weet dat dit niet overeenkomt met haar beroep. Ik kan me voorstellen dat veel mensen hun dokter nog op handen dragen en aan hun dokter voorbeeld nemen. 
 • Dan stel ik me de vraag, met welke reden zo iemand ooit aan de studies is begonnen. Was het uit compassie en uit roeping om een positieve bijdrage te kunnen leveren in het vele leed dat de mensen op deze wereld treft, of is het om de standing die aan dit beroep kleeft? 
 • Ik merk dat er een tendens is om wat je doet los te koppelen van elke associatie. Je bent een natuurvoedingswinkelier en het is een goeie job, maar ik eet wat ik wil. Ja, ik heb ooit slagers gekend die niet meer aten van het vlees waarmee ze hele dagen bezig waren. Ik kan het al even moeilijk plaatsen, als een kok die niet af en toe een likje proeft van wat hij bezig is te bereiden. 
 • Als het geweten nooit moet spreken, want "ik doe mijn job", is iedereen vrij. Je doet een goed betaalde smerige job, maar iemand moet het doen... Dat is wat Dr. Shelton in de 50er jaren al aankaartte : jonge mensen beginnen met hoge idealen aan een studie. En aan het einde ervan schiet er van al die idealen niet veel meer over. En wat er overblijft, verdwijnt al snel als ze zich goed laten betalen voor een job die ze in hun idealentijd contesteerden...maar ja, wat wil je. 
 • Dus nu zijn al die 'idealisten' aan het werk om hun product nog onweerstaanbaarder te maken. Een leger voedingspsychologen, voedingsdesigners, ontwerpers en productontwikkelaars zorgt ervoor dat er voor elk wat wils is en dat aan het natuurlijke niet meer wordt gedacht. 't Is te zeggen - er wordt nog aan gedacht en zo neemt de natuurvoeding lering bij de industrievoeding en  leert de industrievoeding om 'authentieke dingen' te integreren in haar gamma. 
 • We hebben bv. geleerd om havervlokken te gebruiken als ontbijt - maar dat is helemaal niet zoals Bircher Benner dat ooit bedoelde. In plaats van de in water geweekte havervlokken, hebben we nu voorgewerkte, met een variatie aan toevoegsels, inclusief chocoladevlokken. Daar komt een klad melk (of yoghurt) bovenop en misschien met wat geluk, nog wat vers fruit. 
 • Sorry als dit jouw ontbijt is en je denkt dat het natuurlijk is... Het kan natuurlijk nog slechter. Want ik ontmoet nog elke dag mensen die hun confituur zelf maken. Met suiker. 50% en meer. Zonde van het fruit. Geef toe, dat ontbijt is geen gemakkelijk iets. Dus waarom het niet gewoon overslaan? En als je toch niet zonder kunt, waarom niet gewoon een flinke portie vers geperst sap? Voel het verschil en laat het me weten !

 • Olijven
  e7f1bf1f-ea56-48ce-8fb3-cc933bb0f24d
  Terwijl ik hier omringd word door duizenden olijfbomen, kan ik toch niet anders dan naar het artikel op deze site refereren. Het zou kunnen dat olijfblad en zijn toepassingen je totaal onbekend zijn, maar aan onze formule "Huiskruidenmengsel", dat twintig jaar lang ongewijzigd bleef, voegden we drie jaar terug ook olijfblad toe. Lees het artikel op de site en je zult begrijpen waarom zoiets 'universeel' thuishoort in een huis-kruidenmengsel !


   
  Er zijn veel redenen waarom de zomerperiode mensen gezonder maakt :
  - mensen zijn meer in beweging, komen meer buiten
  - een groter gedeelte van de huid wordt blootgesteld aan de zon, waardoor er meer vitamine D wordt gevormd
  - aangename omgevingstemperaturen zorgen voor ontspanning
  - mensen eten meer rauw en vooral meer fruit in het warme jaargetijde. 
  Ik heb er geen idee van waarom ze minder rauw eten of er zelfs helemaal mee stoppen om rauw te eten , als het weer minder mooi is. Zit het tussen de oren? Is het omdat ze een mentale associatie maken met koud of verkoelend? Ik weet het niet, maar het is in ieder geval jammer. Meer rauw eten - en niet alleen in de zomer - zou veel mensen met meer comfort door de grijze periode van het jaar helpen. 
  En meer zon... dat is natuurlijk prachtig, maar ook dat ongeoefend en extreem zonnebakken dat is er een beetje teveel aan. "Smeren, smeren, smeren"... we horen bijna niets anders in de nieuwsberichten! Komt de zon nog maar even piepen, dan krijgen we het te horen. Het is zelfs zo erg dat veel mensen de zon schuwen als de pest. Is het een oorzaak van kanker ? Kan - tenminste een mede-oorzaak. Maar wat veel mensen niet weten is dat het tegelijk ook grote kansen in zich houdt voor preventie tegen kanker. 
  Morgen wordt de nieuwe Houvast verzonden. 
  Op 10 augustus wordt NatuurStemmingen verzonden
  en hierin vind je een mooi artikel over zonlicht. 
  Trouwens, als je het goed bestudeert, brengt de zomer alle acht gezondheidsbevorderende factoren in het voordeel. Laat het daarom maar zomeren en laat het je gezondheid maar goed doen!
  Misschien is het je opgevallen, maar veel mensen leven naar de zomer toe. In schril contrast met de winter die veel mensen aan het randje van depressie brengt, zou de zomer het beste uit de mens moeten bovenhalen.