Groene Dag.org

made to trust nature


Het is zomer en dat betekent dat het bessentijd is. 

De aardbeien zijn geplukt. De aalbessen, bramen, frambozen, zwarte bessen, jostabessen, bosbessen lonken ons toe. Gebruik ze royaal en doe een schitterende gezondheid-make-over. Als anti-oxidanten je als muziek in de oren klinken, van wat had je er nog méér verwacht? Als vitamines iets is waar je veel van verwacht... vind je nog iets beter? 


Ribes nigrum
zwarte bes, soms beter gekend als cassis, is van de aalbessen-familie. Het aroma van zwarte bes is zeer speciaal en kent voor- en tegenstanders. .De hele plant, blad, hout en bessen hebben een diep aromatische geur en aroma. Deze vrucht is typisch voor noordelijke landen. Zwarte bessen zijn rijk aan jodium en boor.
Naast bosbes, blauwe bes, rode bes enz. zijn er vanaf eind juni ook de zwarte (tros)bessen.
Deze bessen zijn onder de vruchten de rijkste bron van jodium en boor. Je weet hoe belangrijk het is om het jodiumpeil in evenwicht te houden voor je schildklier. Recent is ook ontdekt dat boor een essentiële stof is voor de betonbouw. Al die mensen die gedurende jaren calcium hebben ingenomen hebben tijd en geld verloren, omdat één van de voorwaarden voor de opname en geleiding van calcium onvoldoende voorhanden was.
Zwarte bessen zijn het rijkst aan jodium en boor. Maar ze hebben ook bijzonder veel vitamine C en een grote variëteit aan beschermende plantenchemicaliën. Houd in je gedachten dat deze fruitsoort typisch is voor de noordelijke landen en dat de kwaliteit van zwarte bessen op z’n best is indien gekweekt in noordelijke streken. Zwarte bes is een plant voor het koude klimaat en moet je dus niet halen uit het zuiden. Zwarte bessen zijn eenvoudig te kweken en kunnen probleemloos biologisch worden gekweekt. Alleen de biologisch gekweekte bessen hebben nog die onvervalste smaak van vroeger. Alhoewel er ook kruisingen zijn, waarbij dat typisch aroma is verzwakt en waarbij de vruchten groter zijn. Josta-bes bv is een kruising tussen zwarte bes en kruisbes. Dat is op zich niet erg, want deze soort is zoeter, waardoor je er grotere hoeveelheden kunt van gebruiken. Het is nu de tijd. Vind je deze bessen niet in je fruit- of groentewinkel? Kom dan maar eens langs bij Groene Dag. 
 


een heel andere bes is : 
Nieuwsbrief 6 juli 2016
7d31cd61-f740-445d-a660-e3a3ca550ef1