Groene Dag.org

made to trust nature

View this email in your browser
De Spijsvertering : waar voedsel wordt omgezet in lichaamseigen substanties.
7c68b1c2-b25d-4cf2-96c2-86ca2b902af9
 

Een goede spijsvertering


Gezondheid is iets wat gemaakt wordt, en dé plaats waar deze fabriek dag-in, dag-uit in de weer is om te zorgen voor veel meer dan alleen maar energie, is de darm. De darm, 't is te zegen, die doet de eindverwerking. Al de voorgaande stadia, beginnend in gde gedachten, de zintuiglijke waarneming, het contact in de mond, het kauwen, de bewerking, de afscheiding van speeksel, de tijd die de voedselmassa doorbrengt in de maag, de dunne en dikke darm en alle processen (enzymatische en bacteriële) die de massa ondergaat om "deel te worden van het lichaam", zijn geen mysterie, maar is duidelijk omschreven. Veel van onze moderne praktijken maken een goede spijsvertering onmogelijk.  We kunnen zo ver afdwalen dat we tenslotte zelfs natuurlijke, gezonde producten niet meer verdragen - en ons in leven houden met ongezonde, wezenloze  dode voeding... Tenzij we de moed hebben om dit te doorbreken en begrijpen wat we kunnen doen om de spijsvertering te verbeteren.

c2564c13-6bfd-42f2-8bc1-2430c1373446
Alle traditionele geneeswijzen nemen de goede darmconditie voor norm van de algemene gezondheid.  De Ouden volgden met grote belangstelling de darmtransit en namen vaak hun toevlucht tot methoden van darmspoeling, bv. in Griekenland, rectale spoelingen met buikmassage in India of het reguleren van de peristaltiek in China.
Vergeet niet dat de aanspreking “Hoe gaat het” eigenlijk een verkorting is van de vraag “
Hoe gaat het met je toiletbezoek?” 
De darmflora bestaat uit 100 000 miljard bacteriën, tien keer meer dan het aantal cellen in het lichaam. Er zijn niet minder dan 400 families van bacteriën in onze darmen, die voor het ecosysteem waardevol zijn, maar die instabiel zijn in de darm. Het zijn passanten en passen zich aan aan de omstandigheden en de voeding die in de darm wordt gebracht.  
De flora van een gezonde volwassenen man en vrouw bestaat voornamelijk uit anaërobe bacteriën (die geen zuurstof nodig hebben) en melkzuurbacteriën (een term die verband houdt met het melkzuur geproduceerd door deze bacteriën). Samen vormen deze de commensale flora.  Maar de 100.000 miljard cellen moeten goed worden gevoed, maar ook beschermd en onderhouden met zorg.
De conditie van de darm is gerelateerd aan diverse gezondheidsproblemen w.o.:
 De juiste en volledige vertering en assimilatie van voedsel
 Afvalverwerking van de spijsvertering en de galproductie
 De synthese van vitamines (vooral B en K) 
 Permanente ontgifting van de voedselmassa, door neutralisatie van giftige substanties die worden ingebracht en geproduceerd.
 Het onderhoud van een goed zuur / base-evenwicht van het terrein.
 De juiste assimilatie van bepaalde plantaardige hormonen (fyto-oestrogenen in het bijzonder)
 De barrièrevorming, essentieel voor het immuunsysteem.
 Remming van de groei van schimmels en bacteriële pathogenen
en veel ander... 
Maar wat weet u over hoe wij de darm kunnen gezond maken, zodat deze onze gezondheid versterkt? 

Dit boek dat deel uitmaakt van de serie GezondheidsGidsen, leert dat wat we ook eten tevergeefs is, als het alleen maar gist of rot of toxines produceert. Er wordt nadruk gelegd op goede voedselcombinaties, voedselkeuze, en alle omstandigheden die toelaten dat de spijsvertering optimaal verloopt. Daarnaast wordt uitvoerig ingegaan op de hulpmiddelen die de spijsvertering weer op de rails kunnen krijgen, zodat voedsel weer resulteert in meer energie. € 10,95 + verzendkosten / bij Groene Dag

Zie ook Dossier Gezonde Darm
boek Gezonde Darm - Gezond Leven