Groene Dag.org

made to trust nature

 

"Hartziekte is een keuze"


Het moet meermaals gezegd worden: hartziekten worden veroorzaakt door vlees, zuivelproducten en alle geïsoleerde vetten in de menselijke voeding.  De laatste speculaties van paleo bloggers over hartziekten als mogelijk veroorzaakt door suikers, of koolhydraten in het algemeen, heeft niet de minste wetenschappelijke basis. Er is ook niet de minste twijfel over de rol van verzadigd vet en cholesterol bij het ontstaan en de ontwikkeling van hartziekte.  De twijfel die daarover wordt gezaaid, is het gevolg van gesponsorde studies van de vleesindustrie. Maar u hoeft niet in twijfel te leven. In één brochure vind je alle informatie die je nodig hebt! (NS 187 / Hart en Vaatziekten : 7,50 euro + verzendkost)


Of voor wie het allemaal wil nalezen, is er het digitaal dossier over Hart- en Vaatziekten. (30 euro)

"Wij hebben niet met ziekten te maken,
maar met fouten in de manier van leven.
Schaft men die af, dan zullen de ziekten vanzelf verdwijnen."
Dr Are Waerland


In zijn laatste Nieuwsbrief schrijft Frederic Pattenaude :
 
b4a1730f-9913-4b47-9f87-8c32b6348235


4456b559-4c2e-4495-bb4f-b52184ee673e

Elke dag ontvang ik wel een of meer mails van lezers en leden, en elke keer denk ik dat mensen over mijn schouder mee zouden moeten kijken, om net als ik een idee te kunnen vormen van wat "natuurlijk genezen" en "natuurlijke gezondheid" is. Deze brief ontving ik enkele weken geleden, met een getuigenis, maar ook met vragen... en misschien kunnen we er allemaal iets uit leren.  Dag Stefaan, In deze brief wil ik je graag wat bevindingen en vragen aanreiken. De aanleiding is - na heel lang zoeken en aarzelen - het besluit om zo goed mogelijk de gezonde levenswijze te volgen zoals voorgesteld in de Cursus Gezondheidsopvoeding en in Natuurstemmingen.  Wij hebben een tijd gedacht dat de veganistische leefwijze gelijk stond met die van Natuurlijke Hygiëne. Wij volgden Boele IJtsma met zijn ‘Smullende Planteneter’, Scott Jurek: ‘Eet en ren’  – Lisa Steltenpool: ‘De Vegarevolutie’ -  Rineke Dijkinga: ‘Alles draait om je hormonen’ e.v.a. Maar als wij de recepten uitvoerden dan klonk daar de al zo bekende stem van De Groene Dag in door:  Hoe zit het met de combinaties???  NIET GOED DUS ! De aanschaf van een aantal jaargangen Natuurstemmingen gaf ons de menukaarten, die een echt helpende hand blijken te zijn. En deze week drukte ik de laatste bundel 10 van de cursus GO af en ik lees daar weer vol interesse in  – met dien verstande dat ik nu definitief overtuigd ben van de door jou zo consequent uitgedragen visie van Natuurlijke Hygiëne.  In les 99 over Vasten & Reinigen staat het zo simpel: sla je ontbijt over en ga 5 dagen watervasten, bouw daarna een nieuw lichaam op. Met het vastenverslag van Patrick Geryl – van  wie ik een aantal boeken las – heb ik de stap gezet: vandaag ga ik er voor. Ik heb mijn klachtenlijstje klaar gemaakt.  Dan komen natuurlijk de vragen waarvan jij – als Gezondheidsopvoeder met alle begrip en geduld van dien - er al duizenden beantwoord hebt. Mag ik er een paar stellen?  
Ik ben bijna 76 jaar – nooit te oud om jong te worden – en sedert onze veranderde leefstijl neemt het gewicht verontrustend af. Ooit was ik 63 kilo, zakte af naar 59 en 57 kilo. Daarop ben ik een tijd stabiel geweest. En toen volgden nog de fases van 55 en laatstelijk 53,5 kg. En vanmorgen op mijn eerste vastendag: 52.2 kg. 
 • Mijn kleding begint echt last van mij te krijgen J Je ziet gewichtstoename is niet mijn sterkste punt. 
 • Is een 5 daagse vasten nu nog wel aan te bevelen ? Of gaat mijn lichaam gewoon het echte herstel aan. Als ik lees, dan is dat zo. Toch? 
 • Of kan ik beter met een aantal maandelijkse 1 daagsen beginnen.
 •  Beste, Een beetje gewichtsverlies is volkomen normaal. Zoals Aterhov het schrijft: je moet eerst van die valse mens af. Er zijn zoveel manieren om dat gewichtsverlies te verklaren, bv minder zout (in alle mogelijke variaties), minder vet, minder eiwitten, en soms in het geheel minder calorieën. Daarnaast kan ook minder darminhoud direct een paar kilo's schelen. Door het feit dat men zich dan bovendien beter gaat voelen, gaat men daarboven nog meer calorieën verbruiken, en het spreekt vanzelf dat als je meer calorieën verbruikt dan je opneemt, dit gepaard gaat met gewichtsverlies. Ik zie trouwens dat je spreekt over 'Eet en Ren'. Dus weet ik ook niet of dit gepaard gaat met actieve sportbeoefening. Vooral dan moet men voldoende eten om op gewicht te blijven. Het beste voorbeeld daarvan is een marathonloper die de VS doorkruiste in een superloop van 4000 km in 60 dagen, daarbij begeleid door een team die ervoor zorgde dat hij zijn 10.000 calorieën per dag gebruikte - overwegend uit smoothies. 
  Vasten is niet bepaald ondersteunend om in gewicht toe te nemen. Ik begrijp natuurlijk dat na het vasten de stofwisseling onbelaster is en dat men nadien een betere verwerking heeft van de voeding die men eet. Vasten moet met zorg gedaan worden, met kennis zoals Albert Mosséri zo prachtig heeft uiteengezet in zijn boek over vasten. Na jaren van stappen in gezonde voeding denk ik niet dat dit een prioriteit is, maar dat het gebruik van voldoende voeding voorop staat, zonder zich te overeten. Alles hangt ervan af welke prioriteiten men stelt in de voeding : fruit of groenten. Bij fruit is het gemakkelijk om over voldoende calorieën te beschikken, maar men moet geen te zure fruitsoorten gebruiken. Bij groenten is het moeilijker om door rauwe voeding aan voldoende calorieën te komen. Daar kan men niet anders dan de hulp inroepen van gestoomde groenten, aardappel, bataat, pastinaak, pompoen,... om zo op een andere manier de calorieën aan te vullen. (Rauwe bladgroenten zijn zeer waardevol, maar in het licht van de calorieën moet men onthouden dat ze een negatieve calorueënbalans hebben). 
  1. Ik ben onder behandeling van een NTTT arts voor een basaalcel carcinoom en 
  2. slaapproblemen – met voor het eerste goed resultaat.  
  De meeste huidtumoren zijnen direct resultaat van de voeding, maar van het huidtype en de verbrandingen die ooit hebben plaats gehad. Mijn idee is dat de cellen een geheugen hebben en dat beschadiging bij de vernieuwing toch nog gegevens van het vroegere misbruik achterlaten.  Het is gekend dat hoe vroeger en frequenter men verbrandingen heeft opgelopen in de jeugdjaren, hoe meer dit doorweegt. Er is natuurlijk allerlei bescherming te vinden in de voeding, oa caroteen ea, maar hoeveel invloed die nog hebben wanneer het probleem reeds is gevestigd, is de vraag. Slaapproblemen hebben zowel een voedingsbodem in de voeding als in de geest. In feite zijn slaapproblemen niet erg. Als men niet kan slapen, adem rustig, laat alles los, ontspan, en geniet in alle kalmte van die gelukzalige tijd, zonder opwinding, druk... Wellicht duurt het niet eens zoveel uren en zelfs wanneer je in slaap wegzinkt, maar weer wakker wordt, geen probleem, herbegin de procedure. Ik volg Coué daarin, dat we een probleem uit de probleemsfeer moeten halen en in plaats van ons het probleem voor ogen te houden (en de moeilijkheid om er een oplossing voor te vinden), zich een voorstelling te maken van het gewenste resultaat/ zie je daar liggen, slapend als een roosje... Het zijn programmeringen... en soms moet je er een duwtje aan geven, want er sluipen in ons leven zoveel 'overtuigingen' die we niet willen. 

  Tenslotte: graag wil ik mijn bewondering uiten voor je eigen gezondheidsreis en de uitkomst daarvan bij de Natuurlijke Hygiëne. Wat is het geweldig zoals je met Walker, Shelton, Mosséri, Aterhov en Ehret en vele anderen tot de absolute slotsom komt dat het de Natuur is die geneest en dat elk van de acht punten van cruciaal belang is. Als een mens zich daarmee – opnieuw – verbindt, komt hij weer thuis; daar waar hij als kind begon en waarvan het bedoeling is dat wij er blijven. Je bemoediging om er – ineens of stapsgewijs - naar toe terug te keren is een flinke steun daarbij. Ik houd van je stijl die getuigen wil van de wonderbaarlijke Werking in de Natuur. Ik houd van je vele werk en enthousiaste inzet  om dit alles kenbaar te maken. Ik houd van je Natuurstemmingen met steeds weer opnieuw de herkenningen/opfrissingen en vooral houd ik van je geduldige wijze waarop je ons als zeer geïnteresseerden tegemoet treedt !
  B&M