Groene Dag.org

made to trust nature

View this email in your browser
Waarom ontzuring zo belangrijk is. Wat is verzuring? Hoe ontstaat het? Wat kan je eraan doen?
758ba133-22cf-496f-9388-d167fd5bab74
 

Gezondheid is evenwicht


Verzuring kan veel oorzaken hebben. Het is niet alleen de voedselkeuze, maar ook de voedselcombinatie, de stofwisseling, het goed functioneren van de pancreas, een goede mineralenreserve, een goede zuurstofvoorziening, een aërobisch leven...
Op basis van al deze elementen is het duidelijk : sommige mensen hebben minder last van verzuring dan anderen. Hoe gezonder men is, hoe gemakkelijker het is om het evenwicht te vinden. Maar hoe zieker men is, hoe moeilijker om het evenwicht te vinden en te behouden, terwijl het juist dàn belangrijker is dan ooit.
 

3de8024e-b221-4d14-b080-25b338bbd4eb

In NatuurStemmingen 182 was het hoofdartikel volledig gewijd aan verzuring, zijn oorzaken en remedies. In feite kan elke actie die tot een betere gezondheid leidt, al een bijdrage leveren tot de ontzuring. Of het gaat over ontspannen en stressbeheersing, zuurstoftherapie, ademhaling, rust, slaap, zuiver water, vasten, of juist een stevige portie actie, bewegen, de verbranding verhogen... Het zijn allemaal factoren die hun invloed laten gelden.
Uiteraard ook voeding, maar dit is een complexe aangelegenheid. Om te beginnen zorgt een basische voeding met veel groenten en fruit voor een chemische balans. Basenvormende mineralen moeten altijd de overhand houden, en kan je nooit teveel nemen. Omdat de mensen teveel geconcentreerde voeding nemen en teveel  nadruk leggen op eiwitten en vetten, en angst hebben voor koolhydraten... leggen ze de basis voor een verstoorde lichaamschemie.  De zure smaak van fruit en groenten kan ook een invloed hebben - vooral bij teveel zuursmakende fruitsoorten, maar het is toch veruit ondergeschikt tegenover de keuze om veel groenten en fruit te eten (of het sap ervan te drinken. Hoe je die groenten en fruit eet, is niet het belangrijkste, wel liefst met een behoorlijke portie rauw, maar of het is als sap, als soep, smoothie, salade of uit de hand... het zijn allemaal manieren om het aan te pakken.
Verzuring ligt aan de basis van veel ziekten, maar de aandoening die het meest getekend wordt door verzuring gaat gepaard met het verlies van minerale massa, en dat is osteoporose. NatuurStemmingen 186 wordt van de eerste tot de laatste bladzijde volledig gewijd aan osteoposose en al zijn invalshoeken.
Deze NatuurStemmingen is een onderdeel van het eerder gelanceerde digitaal dossier over verzuring en verzuringsziekten.
 
Dossier Verzuring
Er zijn ondertussen tien digitale dossiers. Na betaling van de kosten, kan je toegang krijgen tot de map, waar je de documenten kunt downloaden.
Het Dossier Verzuring en Verzuringsziekten kost 30 euro. Stuur ons een email met je aanvraag; betaal op de Groene Dag-rekening. Zodra we de betaling ontvangen of het bewijs ervan, krijg je een Dropbox-uitnodiging die je toegang verleent.