Groene Dag.org

made to trust nature

7792d07e-50d9-4874-a82d-ce520d930704
Soms zijn we zo gefocusseerd op gezonde voeding, dat we vergeten dat er nog veel andere invloeden zijn die bepalen hoe wij ons voelen. De slaap / de ontspanning is daar één van. 
Met deze koude nachten, wou ik toch één mogelijke reden van slecht slapen even toelichten, en dat is "koude voeten" !
Tijdens de slaap ondergaat het lichaam regenererende processen die essentieel zijn voor je gezondheid en functioneren. Voor de meeste mensen is het klaar en duidelijk dat een goede nachtrust beslist over een prettig gevoel overdag, of omgekeerd, hoe een gestoorde slaap al je gezondheidsdoelen ondersteboven haalt. 
Maar laten we eerlijk zijn, hoeveel mensen hebben écht een goede slaap? Om te beginnen trouwens, hoeveel mensen hebben het al niet moeilijk om de slaap te vatten? De slaap is uitvoerig wetenschappelijk bestudeerd en één eenvoudig iets wat je kunt doen is slaapsokken aandoen voor je in bed kruipt ! 
Je hebt het goed gehoord. Sokken aan bij het slapen. Dat kan helpen om je sneller en gemakkelijker dan gewoonlijk naar dromenland te sturen. En er is wetenschappelijk bewijs voor. 
Als je slaapt gaat de lichaams-kerntemperatuur naar beneden, terwijl de schil-temperatuur (buitenkant / huid) omhoog gaat. De inwendige temperatuur is altijd verschillend van de uitwendige (huid)temperatuur. 
In de voorbereiding van de slaap, terwijl je een gezellige houding zoekt en ontspant, is dit wat gebeurt : 
De huidtemperatuur verhoogt (verwarmt) 
de bloedvaten gaan open dat maakt dat de doorbloeding van binnen naar de buitenkant versterkt voor de warmte toevoer. 
Het dragen van sokken en het bewaren van je temperatuur onder de dekens versnelt de inwendige temperatuur verlaging en signaleert het brein om met meer gemak en dieper in te slapen. 
Onderzoek bracht een verband aan het licht tussen het openen van de bloedvatjes in de handen en de voeten (vasodilatie) en de snelheid van het in  slaap vallen. En elke keer was het correct : een verhoogde doorbloeding van de voeten, maakte dat men beter en sneller sliep.  Het is maar een kleine tip, maar ik stel voor dat je het probeert en je bevindingen laat weten... 
Slapen valt te leren maakte vroeger deel uit van het Groene Dag-antistressprogramma. Dat bestond uit een relaxatie- en positief denken-cursus waar we het hele land mee afreisden.