Groene Dag.org

made to trust nature

Beter leven
Wij kunnen samen iets doen
voor een leefbare wereld.
Wees oplettender. Stop niet zomaar je karretje vol.
Denk na als je koopt. Weet dat alles wat gemaakt is van kunststof binnen korte of middellange termijn terug naar de grote afvalberg verhuist.
Steeds meer kunststof, steeds goedkoper... afgevoerd naar verbrandingsovens die dioxines vrijgeven in de lucht.
Dit is een omkeerbaar proces en we worden er allemaal bij betrokken.
Ecologisch bewustzijn heeft te maken met alles in ons huis, werk en gezin.

Ga de natuur in.
Doe iets om de natuur te beschermen.

Er is een oproep actie aan de gang om te vragen om de solitaire bijen te helpen door bijenkastjes of hotels te  maken of te kopen en te plaatsen in de tuinen en parken.
Is dit jouw bijenhotel ?
onbekend
Bijen zijn cruciaal voor het leven op onze planeet. Toch gaat hun situatie er dramatisch op achteruit, want ze vinden te weinig eten en er zijn te weinig holletjes om in te wonen of eitjes te leggen voor de wilde bij. Natuurgebied bouwen voor de bij is dus een hoognodige zaak. Hoe doe je dat?

TIP 1: zorg voor bijvriendelijke bloemen en planten
onbekend
Van het vroege voorjaar tot en met het najaar hebben bijen voedsel nodig. Plant of zaai dus bijvriendelijke bloemen en planten die op verschillende tijdstippen bloeien. Kies oorspronkelijke soorten eerder dan gekweekte siersoorten. De Latijnse naam is een indicatie maar nog geen garantie. Hou bij de keuze ook rekening met de natuurlijke standplaats van de planten: bodem en vochtigheid, voorkeur voor zon of schaduw.
Deze planten blinken uit in het aantrekken van bijen
* op droge grond :  bv. beemdkroon, vetkruidsoorten zoals hemelsleutel en muurpeper, anijsplant, bergamotplant, kattenkruid
* op vochtige grond:  bv. koninginnenkruid, grote kattenstaart, herfstaster, blauwe knoop, zilverkaars
TIP 2: bouw een bijenhuis
Dat kan heel eenvoudig door gaatjes te boren in een blokje hard hout. De gaatjes moeten zo’n 10 cm diep zijn en 2 tot 9 mm breed. Een bijenhuisje heeft minstens 20 holletjes. Maak ze toe aan één kant zodat het niet gaat tochten in het bijenhuisje. Een bundeltje bamboe werkt ook. Hang het huisje op een zonnige plek en bevestig het aan een boom, hek of balkon. Zijn er bloemen in de buurt, dan zullen de bijen er graag komen wonen.
onbekend
TIP 3: bouw een bijenhotel
Laat je eens helemaal gaan en bouw een bijenhotel. Vanaf 100 holletjes kan je een bijenhuis een hotel noemen. De impact van zo'n actie is enorm: honderd bijen bevruchten duizenden bloemen, planten en fruitbomen in je naaste omgeving. Je bouwt dus veel nieuw waardevol natuurgebied.  
Voor meer info en tips over de bij www.natuurpunt.be/bouwmeevoordebij