Groene Dag.org

made to trust nature

aardappel1

aardappelen zijn gezond
aardappel2

De aardappelplant werd zo’n 450 jaar geleden ontdekt in het Andesgebergte.
In 1532 brachten Spaanse conquistadores hem naar hun vaderland. Wat later ontdekte een Engelse piraat dit knolgewas in het ruim van een Spaans schip, en zo kwam het ook in Engeland terecht. Al gauw raakte deze groente over Europa verspreid, maar veel boeren wantrouwden dit nieuwe gewas. Pas in de 18de eeuw werd de aardappel populair.
Aardappelen zijn nu ongeveer het belangrijkste voedingsgewas. Op wereldschaal wordt jaarlijks meer dan 200 miljoen ton aardappelen geproduceerd. (Waarvan een gedeelte als veevoer wordt gebruikt)

Waarom zo gezond ?
De aardappel bestaat voor 75 procent uit water.
100 gram gekookte aardappelen geven 68 calorieën.
Ook zitten er heel wat onmisbare voedingsstoffen in.
Hun vitamine B1 en nicoteenzuur zijn nodig voor de verwerking van koolhydraten of suikers, dé energieleveranciers bij uitstek.
Net onder de schil zitten waardevolle eiwitten.
Aardappelen bevatten jodium, een belangrijke stof voor de schildklierhormonen, die een rol spelen bij het omzetten van voedsel in energie, én bij de manier waarop het lichaam die energie gebruikt.
Ook het zetmeel (ongeveer 16-20 procent) wordt omgezet in energie.
In de natuurgeneeskunde werkt rauw aardappelsap vochtafdrijvend en verzachtend tegen krampen.
De ontzurende werking van dergelijk sap is ook zeer bekend. Aardappelmeel helpt tegen zweren en bevordert de wondgenezing.
Vitamine C, eiwitten en jodium blijven beter bewaard bij in de schil gekookte aardappelen. Uiteraard kan je enkel niet chemisch behandelde aardappels in de schil koken.
Tip : koop nooit behandelde aardappelen. Een heel jaar gif eten om te voorkomen dat de aardappels in maart-april uitlopen... er zijn gezondere dingen te bedenken !
Voor wie de aardappels toch schilt : Het vitaminerijke kookvocht bevat vitamine C en B en uitgeloogde mineralen, en is geschikt om in soep te verwerken. Zeker nooit weggooien.
Het in de schil koken van aardappelen heeft een bijkomend voordeel : toevoegen van zout is niet nodig. De smaak blijft goed.