Groene Dag.org

made to trust nature

GD natuurlijke hygiëne

“Men kan de natuur niet helpen door ze sneller te laten lopen.
De knop van een bloem zal slechts open gaan als het daarvoor de tijd is.”
Paul Bruton

Op dezelfde manier kan men het genezingsproces nooit versnellen.
Genezing zal plaats vinden als het daarvoor de tijd is en wanneer de voorwaarden tot genezing zijn vervuld. 
Wie zich wil haasten om het genezingsproces te versnellen, zal veel te laat komen. 
Als men wil dat iets nog lang zal duren moet men zich haasten... Dat is de tragedie der zieken. 
Ze proberen hun ziekten in allerijl te bestrijden... en eindigen met ziekte.


Is Groene Dag alleen maar een vereniging voor rauwkost-eters ?
Is het alles of niets ? Groene Dag is minder extreem dan je denkt.
Laat iedereen zo ver komen als men kan.
Iedereen kan op zijn minst een beetje ‘winst’ boeken op ezondheidsvlak. Je kan altijd beginnen met de grootste risico’s te vermijden...
Dat is een boodschap die we liefst aan de hele wereld zouden brengen...
Gezonder eten ? Begin met wat minder ongezond te eten !

Dat Groene Dag iedereen wil helpen een zekere ‘transformatie’ mogelijk te maken is een feit. Onze informatie ziet er anders uit dan het doekje voor het bloeden.
Groene Dag heeft moeite met remedietjes en oplossingen na de feiten. En wat ons daarom het meest onderscheidt, is dat Groene Dag aanzet tot veranderingen !

Natuurlijk kan je zeggen... “maar ik ben dat niet gewoon”, “ik heb geen karakter”, “ik heb al tientallen keren iets proberen te veranderen”... en je kan waarschijnlijk nog duizenden andere zelf-demotiverende suggesties vinden, waardoor je zeker zal bereiken wat je in je hoofd hebt.

Dus... doe vandaag wat je vandaag kan. Niet getreurd om een doorzakker of een terugval in oude gewoonten. Geen zelfbeschuldiging. Geen zelf pijnigende kritiek. Leer iets uit je vorige onbeheerste eetbui.
Kom op de golflengte van gezonde voeding...
En doe iets. Maar wat dan wel ?
DSC09485_2
Begin bv met de ergste ‘voedings’producten uit je menu te schrappen !

De absoluut slechtste voedingsproducten Die je (beter niet) kan eten zijn oa

Al jaren circuleert binnen Groene Dag een prioriteitenlijstje van eerste rangs-veranderingen. Eender wat je ook doet op het vlak van voeding en gezondheid, staat dit op de eerste plaats.
Ik weet dat veel mensen niet graag spreken over “slechte” voedingsmiddelen. Het zijn die mensen die speculeren op de rekbaarheid van hun “gezondheidscheque”. Zo zwak zijn ze ook niet… en dit kunnen ze zich wel veroorloven. Wees daar maar niet te zeker van, want volgende producten zijn zo slecht dat ze je – zelfs al zou je ze slechts matig gebruiken – altijd kwaad berokkenen. Niet alleen hebben ze absoluut geen enkele waarde als “echte voeding” ten dienste van de lichaamsfuncties, in feite remmen ze zelfs het normaal functioneren én belaste ze het lichaam. Gezondheid is een kwestie van energie.
Als de energie op is, is je gezondheid verkocht.
En als je lichaam al zijn energie nodig heft voor de verwerking van industrievoeding en voeding-zonder-voeding, rest alleen nog vermoeidheid…
Natuurlijk vind je dan nog wel een middel om op te peppen, maar tegen welke prijs ?

Hoe spring je dan om met het volgende ? Alleen maar “matig” gebruiken ? In het belang van een goede gezondheid zelfs niet. Bespaar je die dosis toxische overlast. Je lichaam zal je dankbaar zijn.

Oliebollen en gefrituurde bakwaren

Gefrituurde meelproducten hebben zeer veel suiker en zijn één van de ergste bronnen van transvetten. Gefrituurde bakwaren zijn een nieuwe rage, omdat ze goedkoop zijn, en sommigen nemen ze als ontbijt. Gemiddeld bevatten deze deegnoten (donuts) 35 tot 40 procent transvetten.
De gemiddelde portie bevat 200 tot 300 calorieën, overwegend van de suikers, en slechts weinig andere voedingsstoffen.
In Amerika zijn deze ‘deegnoten’ erg populair en net zoals andere Amerikaanse rages, waaien ook deze gefrituurde deegballen over naar Europa. Je kan je natuurlijk geen erger ontbijt voorstellen. Binnen de kortste keren schiet het bloedsuikerpeil omhoog, onmiddellijk gevolgd van een dramatisch dalende bloedsuikerspiegel. Voeding zonder verzadigingswaarde maakt dat je binnen korte tijd weer hongerig bent. In zo’n geval ben je beter met helemaal geen ontbijt, of met een start met Groene supervoeding, of een glas vers geperst sap. Op die manier gooi je ware levenskracht in je tank.

Frisdranken (al of niet gecafeïneerd)

Een blik frisdrank ziet er bij nader toezien minder fris uit dan de naam zou laten vermoeden. Zonder er bij na te denken gooien de drinkers van frisdranken bij ieder blik cola of andere dranken tien koffielepels geraffineerde suiker in hun lijf. Dat betekent 150 dode calorieën, 30 tot 55 mg cafeïne, mogelijk een variëteit aan kunstmatige kleurstoffen en sulfiet en fosforzuur. Je kan gewoon geen enkele goede reden bedenken waarom je een dergelijke drank zou drinken. Zelfs de slogan “verfrist je het best” is ver naast de kwestie. De dieetversies zijn al even problematisch gezien ze ondersteund worden met schadelijke kunstzoetmiddelen als aspartaam.
Studies hebben frisdranken (vooral de gecafeïneerde) geassocieerd met osteoporose, obesitas, tandaantasting en hartziekten. Ondanks de negatieve schaduw die over frisdranken hangt, drinken de meeste mensen gemiddeld ieder jaar meer frisdranken. (Het hoofdelijk frisdrankenverbruik bedroeg in 2000 106 liter per jaar. Dit is 20 liter meer dan in 1990.) Als je even omrekent welk een hoeveelheid suiker alleen nog maar deze frisdranken op jaarbasis voor hun rekening nemen, ga je al even duizelen.
Maar dat doen we juist niet met deze frisdranken! “Ik had hoofdpijn, en na die cola verdween mijn hoofdpijn vanzelf.” Best begrijpelijk. We kennen het hele verhaal. Net als koffie, zwarte thee en andere ‘opwekkende middelen’ is ook frisdrank gebonden door de “wet van het dubbel effect” : eerst je hoofdpijn verminderen, daarna de dubbele rekening. Wees voorzichtig met dergelijke kortzichtige rekeningen. Het behoud of het verwerven an een goede gezondheid is een lange-termijn-aangelegenheid. En bij dat alles komt dat door het drinken van al die suiker, je eetlust voor gezonder voedsel verdwijnt... en de weg naar voedingstekorten wordt geplaveid.
Het drinken van soft-dranken door kinderen is de voorbije tien jaar verdubbeld. Maar dat kan ons niet verwonderen, als je de rijen frisdrankautomaten in de scholen ziet. Scholen durven geen stelling nemen tegen dergelijke automaten. Een school schafte ze af, en binnen twee maand was er een automatenhandel tegenover de schoolpoort. Bovendien is het plaatsen van automaten in een school vaak een interessante bron van inkomsten waarmee prestaties kunnen worden vergoed.
Scholen sluiten contracten af met softdrankenproducenten en ontvangen compensaties of commissies. Natuurlijk kunnen ze hiermee hun gezondheid-op-school-acties financieren. Voor het goede doel moet je toch iets door de vingers zien ?
Verkoopsautomaten worden momenteel berekend aan een gemiddelde verkoop van minimaal vijftig blikjes per jaar per student. Je ziet dat het niet om een onbeduidend zaakje gaat !
Als je iets goeds wil doen voor je gezondheid, dan is het uitsluiten van frisdranken een prioriteit ! Het is een van de eenvoudigste verbeteringen die iedere mens kan maken op het vlak van voeding.

Frieten, chips en bijna alle commercieel gebakken producten

Aardappels kan je moeilijk rauw eten. Rauw zetmeel is smaakloos en verteert niet zo goed. Dat is de reden waarom aardappels bijna altijd gekookt gegeten worden. Gekookt in hun schil en met mate gegeten, kan dit als begeleiding van een variatie aan rauwkost een prima aanvullend voedingsmiddel zijn. Het is waar, het is geen ideaal voedingsmiddel, maar meer te verkiezen dan gekookte of gebakken graanproducten.
Maar gebakken in transvetten op hoge temperaturen, gebeuren er tal van onprettige en oninteressante processen.
Alles wat gebakken wordt – zelfs groenten - heeft de sporen van transvetten in zich, hoe zorgvuldig men ook te werk gaat en welke vetten men ook gebruikt. Herinner je dat bakken transvetten maakt uit iedere vetsoort, en tegelijk de potentiële kanker veroorzakende stof
acrylamide.
Wanneer men bakt in plantenolie zoals raapzaadolie (canola), soja, saffloer, maïskiemolie... ontstaan al snel problematische verbindingen. Deze polyonverzadigde vetten worden ranzig wanneer ze met zuurstof in contact komen. Ze veroorzaken grote hoeveelheden vrije radikalen in het lichaam. Wat men meestal niet weet is dat dergelijke oliën zelfs bij verhitting op kooktemperaturen erg bedenkelijk worden. Vandaar onze kanttekeningen bij het gebruik van margarine. De meeste mensen weten niet dat dergelijke oliën veroudering, klontervorming, ontsteking, kanker en gewichtstoename- of verlies veroorzaken.
Het is theoretisch mogelijk om een “gezondere “friet” of “patat” te bereiden, wanneer je gebruik zou maken van zuivere kokosnootolie. Dankzij zijn verzadigd vetgehalte is kokosnootolie extreem stabiel en ondervindt geen beschadiging door hoge temperaturen als koken. Daarom adviseren verschillende bronnen kokosnootolie voor elke warme bereiding.
Verschillende voedingsexperten maken de vergelijking tussen frieten en sigaretten. Het is misschien sterk om te zeggen... maar ze vonden frieten gezondheidsschadelijker dan sigaretten. Dus denk na als je de volgende keer frituurt, of je denkt een “snelle” maaltijd te nemen op het hoekje...

Voeding is een industrieproduct
En er moet winst gemaakt worden !
De onverzadigbare winsthonger van de kapitalistische bonzen achter de landbouw- en voedingsindustrie heeft geleid tot een onmenselijke industrialisering van de sector ten koste van mens, dier en leefmilieu.
Het vergiftigen van de ganse bevolking is daar een logisch uitvloeisel van. Met de wetenschappelijke en technologische verworvenheden zijn we nochtans in staat de totale wereldbevolking wel en gezond te voeden. Niet de techniek is het probleem, maar wie deze in handen heeft en wiens belang ze moet dienen.
De voedselproductie is vandaag geconcentreerd in de handen van enkele superrijken. Die kunnen doen (of laten) wat ze willen zonder enige verantwoording te moeten afleggen aan de bevolking. In zo'n situatie is het niet verwonderlijk dat de korte-termijn belangen van die enkelingen voorgaan op de belangen en de gezondheid van ons allen. De enige manier om de dioxine-kippen, dolle koeien en met pest besmette varkens van ons bord te krijgen, is een democratische controle op de voedselindustrie. Door haar uit handen te nemen van de grote bonzen en te beheren in gemeenschapsbezit.

Industrialisering
Zoals in elke sector proberen de investeerders zo veel mogelijk winst te maken op zo'n kort mogelijke tijd. Om kosten te besparen werden dieren ondergebracht in batterijen en kleine hokken waarin ze als vlees- of eiermachines zo productief mogelijk worden gemaakt.
Om de agressie en de stress van de dieren te beheersen en het gebrek aan bewegingsruimte te overleven, worden ze volgepropt met kalmeermiddelen en anti-biotica. De overdosis aan anti-biotica die zo in onze voedselketen terecht komt, werkt de ontwikkeling van resistente bacteriën bij mens en dier in de hand. Jaarlijks sterven hierdoor honderden mensen aan besmettingen van salmonella of TBC waarop antibiotica geen vat meer heeft.

Hormonen
Om het groeiproces te versnellen en de productiviteit te verhogen, worden hormonen toegediend die bij de mens de kans op kanker drastisch verhogen.

Naast de wettelijk toegelaten hormonen floreert er een handel in illegale hormonen die georganiseerd wordt door een internationale mafia. Als je enkel op winst uit bent kan de volksgezondheid je eigenlijk geen bal schelen, en ga je over lijken. 

Mest als veevoeder
De voeding van de dieren doet nog weinig denken aan hun natuurlijke voeding. Graankippen kosten bijna het dubbele van een mesthaan. En die mesthaan heeft inderdaad zijn naam niet gestolen. In de moderne kwekerijen wordt de kippemest met de kadavers van ziek gestorven dieren vermalen en verrijkt met wat eiwitten, slachtafval, kalmeermiddelen en antibiotica om weer op de voedselband geserveerd te worden.
Op die manier werd in Engeland de schapenziekte BSE overgedragen op de zogenaamde dolle koeien en als de ongeneeslijke Creuzfeldt-Jakob ziekte op de mens. De gevolgen laten zich doorgaans 15 jaar later voelen, maar daar kunnen de poenscheppers van de industrie hun hoofd niet over breken, de winst is binnen.
Zo zitten de zaken, op zijn zachtst uitgedrukt. Maar je kan keuzes maken die veel van de risico’s uitsluiten. Als je wil veilig spelen, hebben we antwoorden klaar die je helpen dié gezondheid te bereiken waarvan je droomt.
Zie je het zitten ?

volg Groene Dag via de blog :
www.groenedag.net