Groene Dag.org

made to trust nature

GD natuurli gezond

Nadelen van rauwkost?
Heb je ook infobrochures bij Groene Dag over de 'gezondheidsnadelen' die rauwkost met zich kan brengen? Of die deze vooroordelen kunnen weerleggen?
Beste, Ik heb nooit een artikel geschreven over dit onderwerp. Ik herinner me dat ik ooit een boekje kocht over “de nadelen van fruit”. Het was een boekje met blanco bladzijden. Enkel op de laatste bladzijde stond : “en na dit alles is er maar één ding meer over te zeggen. Er is niets over te zeggen.” Het was mijn bedoeling om zoiets ook in het Nederlands te doen, maar wel met een aantal tips voor JUIST fruitgebruik. En dan zal er inderdaad niets over te zeggen zijn.
De gezondheidsnadelen van rauwkost kan men herleiden naar de gebruiksfouten : bv. het gebruiken van rauwkost zonder die voldoende te kauwen. 
De kwestie is altijd om rauwkost te gebruiken op zo'n manier dat men er het meeste voedings- en gezondheidsvoordeel uit haalt. 
Ik hoorde vorige week dat baby’s geen rauwkost verdragen en dat je daar geen andere keuze hebt dan gekookte voeding in te schakelen. Dat is een verkeerde conclusie. Ga je hier “rauwkost geven onder een vorm die baby’s niet verdragen, dan heb je inderdaad nadelen. Maar een baby is normaal in zijn rauwkostperiode. Als het van de baby afhangt, zou hij ervoor kiezen om 3-4 jaar de verse, rauwe melk van zijn moeder te krijgen. Na zes maanden zou hij misschien al eventjes overslaan om een vers geperst rauw sapje van druiven of andere vruchten te drinken. En nog later worden het groentesappen, smoothies, rauwe vruchtenmoes of groentemoes. Ja het duurt een hele tijd voor baby’s echt hun maaltijd kunnen fijnknabbelen. Ondertussen zullen ze zich al oefenen op een banaan, een stuk komkommer, een appel... Maar harde groenten, dat duurt een hele tijd. Met liefde en geduld is het mogelijk om baby’s te leiden op het vlak van voeding. En het is toch mooi om in die eerste periode van het leven de unieke kans te krijgen om de beste kant van de natuurlijke voeding te mogen ervaren.
Dezelfde lijn kan je ook doortrekken naar de volwassenenvoeding. De nadelen van rauwkost (als je het nadelen wil noemen), is dat het stevig gekauwd moet worden tot het een vloeibare mssa is geworden. De rauwkostpioniers hadden dat al gezien dat de meeste mensen onvoldoende tijd nemen om hun voedsel voldoende mechanisch te verkleinen.
Kijk bv. naar het “Blenderboek” van Ann Wigmore, waarin prachtige principes staan van het “liquidifiëren” (vloeibaar maken) van voeding.
Daarom is vers geperst sap of smoothie de gemakkelijkst opneembare vorm van rauwkost.
Als mensen me vertellen : “ik verdraag geen rauwkost”, kan ik dat geloven. Ten eerste ; wat eten ze? Het eten van grote porties salades is geen sinecure. Maar er is een te enge visie op “rauwkost”. Dat is net zo goed een appel, een mango, een aardbei...
Iedereen kan rauwkost eten, maar dan wel onder een aangepaste vorm. 
Als iemand me zou zeggen dat men geen groentesappen meer verdraagt, dan denk ik dat er qua voeding niets meer overblijft, en dat de enige keuze die nog overblijft, bestaat uit vasten.
Maar ook hier kan de keuze een rol spelen. Ik kan aannemen dat er mensen zijn die geen rode bietensap verdragen, of die geen tomatensap verdragen.
In feite moet men beginnen met de neutraalste soorten uit te testen.
Veel mensen denken dat met het eten van rauwkost, de combinatieregels vervallen. Niets is minder waar. De keuze van en de hoeveelheid rauwkost zullen ook een rol spelen. 
(zie ook verder het artikel: rauw eten - zoals het niet moet)

B12-tekort
Ik heb sinds kort een B12 tekort en vul dit nu aan met injecties, maar ik lees ook dat men met het eten van rauwkost 'slechte' bacteriën opneemt.
Bij mijn eerste bloedanalyse in 1973 had ik een B12-waarde van 56. Ik was toen net gestopt als actief lid van de melkbrigade. Niemand heeft daar toen een probleem in gezien. Daar stond een sterretje bij, maar er was niemand die opmerkte dat het een risico inhoudt. 
Omdat ik ook tegen chemische zaken ben, heb ik daar nooit echt aan gewerkt, hoewel de getallen altijd laag zijn gebleven. Het is mogelijk dat de handicap waar ik nu mee kamp, daar ook enigszins door beïnvloed werd. 
Op dit moment gebruiken we B12 spray die opgenomen wordt in de mond, maar wanneer men er kan aan geraken, zou ik om veiligheidsredenen regelmatig een hoog gedoseerde B12-tablet gebruiken, voor het geval het inwendige darmmilieu het B12-peil niet kunnen handhaven. Ik weet ook dat er mensen chlorella en spirulina gebruiken om dit niveau te verhogen, maar dit is weer voeding, terwijl de factor die vaak in het spel is, de intrisieke factor is. Veel mensen liggen met hun maag overhoop, en het is deze die verhindert dat B12 effectief wordt opgenomen. Dit probleem is gekend en daarom wordt B12 rechtstreeks in het bloed, ofwel in de mond opgenomen, via tabletten die in de mond oplossen. 
Bij “slechte bacteriën” versta ik de pathologische / zuurstof vrezende bacteriën. Ja, het kan soms gebeuren dat je biologische producten koopt die bemenst zijn met gier. 
Maar het principe van de natuur is, dat ieder dier de voeding eet, naar zijn voorkeur, zoals men die kan vinden. Natuurlijke voeding is altijd “besmet” met bacteriën. We zijn bacteriën gaan zien als invasief, schadelijk en nadelen veroorzakend. We zijn overal gevaren gaan zien.Vergeet niet dat veel bestaande gevaren geen natuurlijke gevaren zijn, maar door mensen (soms bewust) gecreëerde gevaren zijn.
Wij wassen persoonlijk weinig zaken die we uit eigen tuin halen. Maar dat is natuurlijk een beschermde omgeving. Moesten wij dichter bij gekende vervuilingsbronnen wonen, zou ik ook wassen.
Wat we verzamelen moet visueel zuiver zijn. Als wij ook maar zien dat er een risico is, zullen we dat niet nemen.