Groene Dag.org

made to trust nature

GD natuurlijk gezond

Wij hebben kennis gemaakt met een boek 'water het goedkoopste medicijn' van Dr. F. Batmanghelidj. Een Iraanse arts die 23 jaar onderzoek heeft gedaan naar wat water en zout doet voor het menselijk lichaam. U kent dat boek waarschijnlijk wel. Deze 'arts' propageert het gebruik van minimaal 2 liter water per dag en 3 gram ongeraffineerd zeezout per dag. 
Sinds half juli eten wij rauw. Dus geen vlees, vis, graanproducten, zuivel meer. Wij hebben een 'sole' oplossing gemaakt van 1/3 deel ongeraffineerd zeezout en 2/3 deel water. Hiervan doen wij 1 theelepeltje in een glas van 250ml water. Deze oplossing is nagenoeg gelijk aan de samenstelling van je bloed. Dit nemen wij 2x per dag. 
In al uw publicaties komen wij tegen dat je beter zout kunt mijden. Dit is sterk in tegenspraak met wat deze dr. Batman aangeeft. Kunt u uitleggen aan ons waarom je beter geen zout kunt gebruiken?
Je moet alles in zijn juiste verhouding bekijken. Water is een belangrijk onderdeel in ons leven. Als je de geschiedenis van Batmanghelidj bestudeert, leer je hoe hij in de gevangenis, waar mensen letterlijk op water en brood overleven, tot het besef kwam van het belang van water. De invloed van de zouten is hij pas later gaan toevoegen en heeft hij zelf niet lang genoeg kunnen bestuderen om er de nadelen van te zien.
2 liter water? Absoluut, zeker voor al die mensen die puur traditioneel eten, met een gemiddelde van 12 à 15 gram zouten. Ik ga er zelfs van uit dat dit onvoldoende is bij een traditionele voeding met veel geconcentreerde fabrieksproducten.
Wat de toevoeging van zouten betreft, kan dat nuttig zijn, indien iemand uit zijn voeding alle zouten verwijdert, en men veel actief transpireert (bij intense lichamelijke arbeid), waardoor de zouten sneller het lichaam verwijdert. Wanneer je onze recepten bestudeert, merk je dat wij in verschillende (groente)recepten zout gebruiken, onder de vorm van groentebouillon, tamari, steenzout (= haliet = Himalayazout), zeezout, olijven e.d. Dat zou voldoende moeten zijn.

Nog eens Batmangelidj
Vorige week kocht ik een boek over het belang van drinken van water. “Je bent niet ziek je hebt dorst”. van Dr F. Batmanghelidj
Het beschrijft duidelijk wat uitdroging met het lichaam doet en welke ziek makende processen er in het lichaam ontstaan  bij uitdroging. Ook dat water anders is dan drinken van sappen.
En dat  vooral mensen boven de 30 bijna geen dorst gevoel meer hebben.
Ik zal de eerste zijn om te zeggen dat het honger- en dorstgevoel van de meeste mensen ontregeld is. De meeste mensen zouden eerst een correctie van hun voeding moeten maken, daarna een watervastenperiode inlassen, en daarna zich houden aan goede, gezonde principes.
Mensen die zich daar al jaren aan houden, kennen een natuurlijk honger- en dorstgevoel. Het is maar door de geconcentreerde en gedenatureerde voeding, dat mensen elk begrip van de behoefte van hun lichaam kwijtraken.
Extra water drinken doet dan geen kwaad en geen goed. Enkel in extreme uitscheidingsfasen of bij het gebruik van scherpe specerijen, moet extra water geadviseerd worden. Het zou toch onbegrijpelijk zijn, als we, nadat we de taal van ons lichaam hebben geleerd, daar niet meer mogen op voortgaan ?

We hebben kennis gemaakt met uw brochure genaamd: 'vasten, de snelste weg naar een betere gezondheid' uit 2004 en ook met een andere uitgave over vasten, geschreven door Albert Mosseri. Dit spreekt ons bijzonder aan. Voor onszelf maar zeer zeker voor een aantal familieleden die van alles mankeren. Kunt u ons een vasteninstituut aan bevelen, het zij in Nederland of België of een ander land?
Het serieus begeleiden van mensen die om gezondheidsredenen een vasten willen doorlopen, is geen kleinigheid. Ik ken in Europa geen enkel centrum die het aandurft om buiten het protocol van de medische wereld, mensen met ernstige gezondheidsklachten te begeleiden. Er zijn er nog een aantal in de VS, maar ook daar is er recent een gesloten, hoewel het door 3 dokters geleid werd, “wegens de nalatigheid om aan patiënten de noodzakelijke zorgen toe te dienen’.

Supervoeding
Mocht je nog thema’s zoeken voor de nieuwsbrief dan zou ik blij zijn met wat info over de zg superfoods: lucuma; mesquito; maca; hennepzaad en evt chia zaad. Hoeveel gebruik je hiervan en wat voegt het toe als je al de gezondheidsprincipes toepast.

Beste, over superfoods zou ik een hele brochure moeten schrijven. Er zijn daar veel misvattingen over. Ik lees zelfs dat “superfoods je zouden helpen om te overleven - indien geen andere voedingsbronnen voorhanden zouden zijn. Dat stond te lezen bij superfood cacao. Alleen ken ik niemand die ooit probeerde om nog maar drie weken te overleven op cacao. Ik zou dat wel eens willen zien...
Ik zie superfoods veeleer als zeer bijzondere voedingsbronnen, die wegens hun voedingsrijkdom in de top tien der voedselbronnen zouden moeten vermeld worden. Dat lijkt me heel redelijk.
Om te beginnen zie ik daar de “groenen” zoals beschreven in de brochure “De Groene Kracht”, willen onderbrengen. (chlorella, spirulina, gerstgras, brandnetels, paardebloemblad…)
Daarnaast bijzondere vruchten zoals watermeloen, goji-bessen, papaja, ananas e.v.a.

Lucuma is geen superfood. Het is een vruchtpoeder, dat net als vanille een smaakmaker is. Lucuma kan je de smaak van de Andes noemen.
Mesquito is geen superfood, maar eveneens een smaakmaker : een natuurlijk zoetmiddel (vrij analoog aan carobe - de Algarobe).
Maca is geen superfood : het is een hormoonregulator die aan de voeding kan toegevoegd worden.
Hennepzaad is geen superfood maar hoort thuis in de lijst van noten zaden en pitten, naast sesamzaad en pompoenpitten.
Ofwel… zijn alle gezonde levende voedingsmiddelen superfoods… dat mag !