Groene Dag.org

made to trust nature

GD rauw eten

Rauw Eten
een voedingswijze met veel gezichten
We zijn er waarschijnlijk van overtuigd dat we de natuur niet kunnen verbeteren, en dat is een waarheid om aan vast te houden. We trekken dit door naar onze voeding en vinden dan dat rauwe voeding in alle omstandigheden het beste is. Sommigen gaan zo ver te zeggen dat je alles kunt eten, als het maar rauw is. Combinaties tellen niet meer mee, wat, wanneer en hoe... het heeft allemaal afgedaan. 
Mijn ervaring is, dat een zekere voedingsdiscipline altijd nodig zal zijn en dat vooral op het vlak van geconcentreerde producten er een zelf opgelegde beperking moet bestaan. Een beetje regelmaat en een duidelijk concept van een evenwichtige voeding, zullen ongetwijfeld een grote hulp zijn. 
Ik vraag me dikwijls af hoe gezond rauw eten is. Sommigen doen het omwille van gezondheid, anderen houden vast aan het principe "rauw moet". 
Riet zal het bevestigen hoe dikwijls we ooit na potlucks en maaltijden een sommetje maakten. Als we samen telden hoeveel olie we hadden gebruikt in gerechten en sausen, niet meegerekend de avocado's en andere verscholen vetten... en er was nog niet genoeg saus. 
Ik was dan ook gelukkig dat ik in de artikels van Frederik Pattenaude één van zijn ervaringen vond, over hoe mensen - ook in de rauwkostwereld - verkeerde keuzes kunnen maken. In het volgende artikel vind je een samenvatting van zijn argumenten :

De verkeerde manier om rauw te eten
Onlangs bezocht ik de ‘Whole Foods Market’ in een stad hier dichtbij. Ik vind het fijn om naar zo een winkel te gaan, omdat ik zo geen winkel kende, waar ik opgroeide en ik ervan geniet om te *window-shoppen*  voor fruit en voeding die ik nog nooit gegeten of gezien heb.
De volwaardige voedingsmarkt wordt vaak ‘betaal-je-blauw’ genoemd, omdat de voeding en het fruit  er zo duur zijn. Maar ik vind het een fijne winkel omdat het de grootste natuursupermarkt is.
Ik zou eerder zeggen dat deze biomarkt “goede gevoelens” verkoopt, maar je kan er ook veel gezonde dingen kopen.
Ik zou er zelf niet alles kopen maar ik vind het fijn om het “museum” van de voeding te bezoeken.
In een afdeling verkopen ze een selectie rauwe maaltijden. Het lijkt dat ze in deze winkel rauwe voeding actief promoten. Ik was direct geïnteresseerd, maar mijn enthousiasme was van korte duur toen ik zag wat er op het menu stond.
Ze hadden onappetijtelijke gedroogde crackers met verdacht vetrijke noten pastei, en een selectie van salades die ik niet zou aanraken tenzij ik zou verhongeren. Ik spreek over boerenkool met niets anders dan rauwe kool, olie en zout. Rauwe bloemkool met olie en een curry dressing, julienne versneden courgette met een olie brouwsel, rauwe broccoli met een ander oliesausje, enz.
Ieder gerecht benam me de eetlust, door er nog maar naar te kijken.
Dit is het perfecte voorbeeld van hoe men nooit rauw zou moeten eten.
Klinkt dit ontnuchterend ? Sorry dan, maar laat me zeggen waarom.


Terwijl sommige zaken en organisaties deze voeding promoten als “superieur” aan gekookte voeding, omdat de enzymen bewaard bleven. (omdat het niet boven de 45° C verwarmd werd), is dit toch maar een deel van de waarheid.
Laat me je snel vertellen waarom dit geen goede manier is om rauw te ten.
Zetmeelrijke groenten zoals bloemkool, broccoli en kool zijn moeilijk om op grote schaal rauw te verteren. Je kan ze occasioneel eten als een dipgroente of in een kleine salade, maar om er een ganse kom van te maken is niet aan te raden voor een optimale vertering.
G
ewoon een salade maken van rauwe groenten en die dan drenken in een oliesausje maakt het NIET gezond.  Het maakt de groenten zelfs minder gezond dan wanneer je ze gewoon zo eet of stoomt.
Je kan geen maaltijd maken van rauwe groenten, olie en rauwe crackers en verwachten om je voldaan en versterkt te voelen. Dit is NIET de manier om rauw te eten. De grote hoeveelheden vet die geconsumeerd worden zullen automatisch de voordelen van rauwe voeding tenietdoen, en een maaltijd die zo laag is in calorieën zal ervoor zorgen dat je binnen het uur weer honger hebt. Vergeet niet dat 3/4 van de calorieën van de vetten afkomstig zijn in dit voorbeeld.
Hier is hoe ik het zou doen.
 Als ik verantwoordelijk was voor het menu zou ik ervoor zorgen dat de selectie rauw voedsel zowel smakelijk als gezond was.
Eerst en vooral zou ik zorgen voor grote schalen fruitsla en versneden fruit, en ook groene smoothies (die zowel fruit en groenten bevatten).
Ik zou ook een soort rauwe soep serveren, maar in plaats van grote hoeveelheden vet in de soep zou ik het vet vervangen door fruit (zoals mango) en misschien een klein beetje zoetstof (zoals honing indien mango niet voorradig is). Ik zou dit mixen met een paar zachte groenten en kruiden. Bijvoorbeeld het mixen van tomaten, mango’s, komkommers, paprika en verse kruiden zou een heerlijke soep maken. (laat nog wat stukjes in de soep)
Ik zou ook grote salades klaarmaken, maar in plaats van olie te gebruiken zou ik ervoor zorgen dat het enige vet dat ik gebruik afkomstig is uit avocado’s en rauwe noten en zaden.
Ik zou ook een paar noten pasteien en nori rolls (rauwe veganistische sushi) serveren, maar ik zou ervoor zorgen dat mijn patés vers zijn en niet te vet. Ik heb bijvoorbeeld een lekker receptje van een amandel-wortel paté  dat gemaakt is met geweekte amandelen, rauwe wortels en kruiden.
Ik zou harde groenten zoals bloemkool vermijden en zou in de plaats voor veel groen zorgen zoals sla en selder.
Een lekker gerecht zou een selderij- of koolsla zijn met een avocadomayonaise (een persoonlijke favoriet in ons gezin).
Hoewel dit gehele menu niet echt een laag vetgehalte heeft, zou het veel beter zijn dan de verschrikkelijke gerechten die ze serveerden in de Whole Foods-markt die ik bezocht. In plaats van te bestaan uit 70% vet zou het nu eerder 30% zijn.
Het grote probleem met de rauwe voeding is dat iedereen zo verankerd is aan het idee om 100% “rauw” te eten.
Omdat ze zich zo concentreren op rauw te eten vergeten ze andere gezondheidsprincipes en eten ze zeer vetrijke voeding in overdaad.
Ik beschouw mezelf niet als een “raw-foodist” in de typische betekenis van het word. Hoewel ik geloof in het belang van rauwe voeding, gaat mijn focus uit naar gezondheid en niet naar rauwe voeding, zonder meer.
In feite gaat mijn focus uit naar fruit en groenten en een voeding arm aan geïsoleerde vetten. Een beetje olie moet je niet wantrouwen, maar de extreme concentraties van vetten en vetrijke producten, kan moeilijk voor gezond doorgaan. Een vetarme voeding (met max. 20-30 % van zijn calorieën uit vetten) is wetenschappelijk bewezen als bij machte om je gezondheid te verbeteren.
Een gezonde levensstijl gaat dikwijls meer over wat je VERMIJDT in je voeding dan wat je eraan TOEVOEGT. Bijvoorbeeld, olie vermijden is veel belangrijker dan alles rauw te eten met veel groenten met olie en zoutrijke dressing of het nemen van een bepaald rauw supplement.
Wist je trouwens dat door de toevoeging van olie, de opneembaarheid en de verteerbaarheid van veel rauwe producten vermindert?
Zetmeel moet verteren, nadat het zeer goed gekauwd werd, door de inwerking van de speekselenzymen. Maar gezien dat zetmeelrijke voedsel gedrenkt is in olie krijgt het speekselenzym niet eens de kans om zich aan het zetmeel te binden.
In een zetmeelmaaltijd kan je een beetje olie gebruiken, bv. 20 gram, maar geen 100 gram !
Het is één van de eigenschappen van vet, dat het de toegankelijkheid tot het voedingsmiddel vermindert, de verteringsarbeid en -tijd vermeerdert.
Veel mensen die niets anders deden dan hun vetten drastisch verminderen, ervaarden snel een grote verbetering van hun gezondheid.

Als je kijkt waarom zoveel vet wordt gebruikt, dan is dat, omdat een voeding van overwegend groenten weinig energie oplevert. Men probeert dit gebrek dan te compenseren door vetten.
Het is praktisch onmogelijk om uitsluitend op rauwe groenten te leven.
In een natuurlijke voeding zou vooral veel vers fruit moeten gebruikt worden met toevoeging van bladgroenten. Maar de energie zal niet komen van de groenten, maar van het fruit.
Een maaltijd van een rijpe mango, een rijpe banaan en een appel... daar moet je 30 kroppen salade voor eten om een calorisch evenwicht te vinden.
Bovendien worden bladgroenten vaak geklassificeerd in voedingsmiddelen met een zero-calorieënwaarde. Waarom eten we ze dan ? Omwille van hun grote rijkdom aan mineralen en gezondheidsbevorderende stoffen.
In plaats van gebruik te maken van zoveel vetten, kan de toevoeging van een weinig gestoomde zetmeelhoudende groenten, een betere balans en bevrediging brengen. De toevoeging van een gedeelte gestoomde aardappels, pompoen, broccoli... aan een royale rauwkostschotel, kan een waar feest zijn, zonder dat het moet uitmonden in een extreme olie- of vetconsumptie.
Dit doet niets af aan de waarde van rauwkost, integendeel. Het liefst zouden we zien dat alle mensen het belang van rauwkost weten te vinden, maar met het oog op gezondheid en dat zij de voor- en tegens van iedere groep onbevooroordeeld tegen elkaar durven afwegen.
So long...

 
Are Waerland schreef in 1934 zijn “Heksenketel der ziekten”. De boodschap in dit boek was toen : “Mens, genees jezelf”, waarbij hij voeding als de belangrijkste factor beschouwde. Verse, rauwe voeding zou de hoofdzaak van de dagelijkse voeding moeten zijn. Dat is door niets te vervangen.