Groene Dag.org

made to trust nature


GD fruit eten
Fruit, onze oervoeding. Terwijl ik dit tijdschrift voorbereid, zit ik volop in de kersenpluk. Het is wonderlijk. Ik zie ze als kostbare parels vol levende sappen en vibraties. Maar elke fruitsoort is zo zuiver en puur. Als je bij een afgeladen bessenstruik, of een appel- of perenboom staat, dan denk je wel : “Wat bezielt een mens, om met zo’n rijkdom nog te gaan kerven in het lijf van een dier ?”
Vele fruitsoorten hebben gelijkaardige werkingen, voedingswaarde en kwaliteiten. Maar het liefst breng je zoveel mogelijk variatie - ook in je fruitkeuze. Toch kunnen we stellen, dat we met druiven méér dan gewoon ‘goed’ zitten. Druiven zijn werkelijk van het beste van wat de natuur te bieden heeft, mits goed gebruikt en aangepast aan de behoefte van de mens.
(Lees ook de brochure over Fruit in de Voeding : hierin wordt de juiste fruitconsumptie nauwkeurig beschreven) Het gekke van de hele zaak van ziekte en gezondheid is, dat mensen ineens fruit ontdekken op een moment dat er iets gebeurd is. De alarmklok luidt pas, als de ziekte zich in zijn kracht openbaart. Waarom zou je veranderen, als de gevolgen niet te ernstig zijn? Ik heb deze opmerking vaak gekregen. Tegen de tijd dat een ziekte ernstig genoeg is, om er de voeding mee te associëren, is het organisme reeds langdurig op de proef gesteld. Ziekte is niets anders dan de openbaring van wat
de gezondheidsbuffers niet zelf kunnen verwerken.
Laat ons op een andere manier naar ziekte en gezondheid kijken. Laat fruit nu een belangrijke plaats innemen in je voeding. Is het niet zo, dat men vaak een zieke bezoekt met een mandje fruit ? En is het niet zo, dat men zelden een gezond persoon durft te bezoeken met datzelfde mandje fruit ? Want dat lijkt dan alsof men op ziekenbezoek gaat. Misschien geeft men je wel de opmerking : “Maar ik ben niet ziek hoor, wat denk je wel ?”
Hopelijk komt hierin verandering en ziet men dat als een kostelijk kado vol goede wensen, als een mand met zonnig fruit, de meest gemeende gezondheidswens is, die men zich kan indenken.
Fruit geven is “Gezondheid” toewensen. Want dàt is fruit zomaar. Het is de oervoeding, kostelijk van vorm, kleur, geur en smaak. Genietbaar op alle vlakken, een esthetische ervaring. Het is niet moeilijk om fruit te eten, integendeel ... Goed rijp fruit is immers zacht en sappig. De unieke gecombineerde dorst- en hongerstiller.
Recepten zijn bij druiven niet nodig, alhoewel er veel kwaliteitsverschil is. Druiven die met liefde werden gekweekt en verzorgd, steken torenhoog uit boven simpele consumptiedruiven. De bezoekers aan de Groene Dag-winkel zullen het zich herinneren, hoe de druivenrank, afgeladen vol met blauwe druiven echt een toegangskaartje was voor ons ontmoetingshuis. Over enkele jaren zal het hier in Vloesberg net zo zijn. Op vele plaatsen op het terrein hebben we druivenranken geleid en we hopen dit jaar onze eerste druifjes te kunnen proeven.
Het is het seizoen van de zonrijpe druiven. Ik verzeker je, dat de druiventijd een heerlijke periode is en dat de genoegens groter en groter worden, naarmate vooroordelen en negatieve overtuigingen over fruit verminderen.
Fruit de meest ingenieuze natuurlijke opslagplaats van zonneënergie. Verse rijpe fruitsoorten bevatten grote voorraden "gesublimeerde" zonneënergie. De aanwezigheid van deze vitale energie in vers rijp fruit, en in verse rauwe groenten, bepaalt het verschil tussen bijvoorbeeld een verse sinaasappel en een vitamine C-tabletje - wat niet zo schitterend is als het lijkt -.
De meeste zonneënergie zit in ongekookt voedsel. Van al het ongekookte voedsel zit de meeste zonneënergie in vers rijp fruit, omdat fruit er langer over doet om rijp te worden en al die tijd waardevolle energie van de zon blijft opnemen en opslaan. Fruit is het subliemste voedsel dat onder de zon groeit. De voedingsstoffen in fruit zijn de meest verfijnde voedingsstoffen, die een enorme bijdrage leveren voor het herstel van je gezondheid.
Terwijl de meesten van ons weten dat de vitamine C de weerstand tegen ontstekingen verhoogt en dat calcium de botten versterkt, begrijpen veel mensen niet welk effect het eten van voedsel dat rijk is aan zonneënergie op het lichaam heeft. Maar jij kunt dat al spoedig ervaren. Laad je batterijen op. Zoek de beste druiven, probeer ze allemaal, en geniet van elke bes, alsof je in het paradijs bent. Een hemelse zalving en zaliging voor al je cellen…


Vergissingen in de
behandeling van fruit
Geen fruit in de winter? Dat zou jammer zijn. Tenslotte is en blijft fruit, ongeacht het seizoen toch het beste van de voeding. Mensen vergeten ervan te eten, onder allerlei voorwendsels en vooroordelen. Fruit eten zou te verkoelend zijn, het bevat teveel water, het is teveel behandeld...
Het is waar, fruit is verkeerd behandeld door mensen die het zelf niet naar waarde schatten en die daardoor ook niet in staat zijn producten af te leveren die doordrongen zijn van kwaliteit. Maar ook de gebruikers maken fouten die kunnen vermeden worden. Laat me je enkele voorbeelden geven van de verkeerde behandeling (en verkeerd gebruik) van fruit.

1. Jammerlijke samenstellingen van fruitsalades
Het samenstellen van fruitsalades kan heerlijke smaakcombinaties geven, maar kan ook maken dat de individuele smaak van delicate vruchten compleet verloren gaat. Dat is juist het mooie aan fruit, dat elke fruitsoort individueel kan gegeten worden en dat elke soort zo’n unieke smaak verschaft, dat je die minstens afzonderlijk moet proeven. Kostbare kiwibessen bv. ga je niet in een fruitsalade verwerken, maar eet je liefst afzonderlijk. En in feite kan je die regel toepassen bij al die fruitsoorten waarvan je te zelden de kans krijgt om ze afzonderlijk te genieten. Frambozen, bosbessen, gele kiwi’s, papaja enz. zal je waarschijnlijk niet in zo’n overvloed eten, dat je ze ook in salades moet verwerken.
De salade is natuurlijk één zaak, maar als er dan nog op zo’n kostelijk mengsel van sublieme fruitsoorten een saus wordt gegooid, die de frisse en sappige karakters teniet doet, ben je eraan voor de moeite. Niet dat de voedingswaarde daardoor verdwijnt, maar eten is zoveel meer dan alleen maar je buik vullen, zodat je over veel energie beschikt.
Daarnaast maken velen onverteerbare combinaties door meloen, banaan, ananas e.a. door elkaar te mengen. Hou rekening met de voedselcombinaties, dat is geen overbodige luxe, zelfs als je alleen maar rauw eet ! Vooral als je spijsvertering niet in de beste conditie is, heb je er alle belang bij om zorgvuldig de combinaties af te wegen, zodat het beste van de voeding je vooruit helpt.
Verder heb je mensen die het goed bedoelen en die een fruitsalade uit een blik halen en er nog wat vers fruit doorheen snijden.... Je hebt er geen idee van of dit nog fruit is of niet. Lekker is het wel, maar dat is niet moeilijk met een zware siroop er bovenop wordt het al snel eetbaar. Ik zag ooit die reportage over hoe mandarijntjes gepeld werden voor de conservenindustrie. Als je dat zag wil je ze nooit meer eten, maar ja, mensen vergeten zo snel. Ze denken misschien dat het de uitzondering is, maar het is de regel !
2. Het droevige verhaal van een onrijpe banaan
Zag je ooit een collega of jonge mensen met een onrijpe banaan ? Zoiets zou nooit moeten gegeten worden. Fruit moet altijd rijp (niet over-rijp) gegeten worden en vooral een banaan met zijn hoog zetmeelgehalte, wordt pas echt voeding bij volle rijpheid. Wetend dat bananen niet het ideaalste fruit zijn (zie de brochure over Fruit), moet je weten dat alles wat daar staat van toepassing is op onrijpe banaan.
Bewaar bananen nooit in de koelkast. Bananen moeten rijpen op kamertemperatuur tot ze diepgeel zijn en bruine stippen vertonen. Het zetmeel wordt ondertussen door enzymen in de banaan omgezet in suiker. De banaan is nu klaar om gegeten te worden, of om ingevroren te worden voor het maken van heerlijk bananenijs. Is de pel van de bananen zwart, maar zijn ze toch niet rijp ? Dan is het heel waarschijnlijk dat ze heel erg onderkoeld zijn geweest, en in die conditie is er nog nauwelijks sprake van een goede narijping.

3. Behandel fruit met zachtheid
Het is ontstellend, maar je selecteert eigenhandig het beste fruit, en je komt bij de kassa, waar je zak met fruit op de weegschaal wordt gegooid. Alle blutsen en stootplekken worden spoedig een rotte plek, en dat is bezwaarlijk als je niet van plan was dit fruit onmiddellijk te verbruiken. Om die reden heb ik vaak fruit gekocht per plateau, om te vermijden dat erop geknepen was of dat ze stootplekken zouden krijgen. Sommige fruitsoorten kan je hard kopen met de zekerheid van een goede narijping. Maar het mag niet onderkoeld zijn geweest en in afwachting van de dag waarop het fruit eetklaar is, mag er niet telkens weer op geknepen worden. Veel vlekjes - die je moet wegsnijden - in avocado’s, mango’s enz. zijn niets anders dan structurele beschadigin gen door blutsen en builen, maar ook door het knijpen in de vrucht.
Vers fruit is niet voor niets individueel verpakt om stoten en heen en weer rollen tijdens het transport te vermijden. Door ze in een zak bij elkaar te proppen, is het bijna onvermijdelijk dat er schade is. Tenzij het natuurlijk is om direct te eten, maar dat is moeilijk permanent waar te maken in een gezin of voor een groep. Dat vraagt organisatie en ervaring bij de aankoop en de beoordeling.
4. Stille dood

Er is niets zo mooi dan een opgemaakte fruitschaal. Het is merkwaardig hoeveel mensen die schoonheid weten te waarderen en in hoeveel huizen die fruitschaal een plaats heeft. Alleen wordt er nauwelijks gebruik van gemaakt. Daar staat die schaal dagen en weken, uit angst dat de schoonheid van de presentatie zou worden doorbroken.
Is het geen teken aan de wand dat mensen de schoonheid van een vruchtenschaal kennen, en de lijn niet kunnen doortrekken tot zichzelf ? Als kunstenaar heb ik honderden schilderijen gezien en geanalyseerd, vooral stillevens. De voorbije eeuwen werden duizenden stillevens met fruit geschilderd, en werd de schoonheid van de oervoeding vereeuwigd. Anders gezegd, gaf het ene kunstwerk aanleiding tot het andere.
Laten we terugkomen naar de fruitschaal, daar op de tafel van een huis in de rij... Het fruit zit daar niet voor de voeding, maar wordt oud en rimpelig en kijkt de bewoners ontmoedigd aan terwijl ze hun dagelijke kost aan on-voeding gebruiken. Onder de lede ogen van die vriendelijke fruitschaal voltrekken zich drama’s die hadden kunnen voorkomen worden door de fruitschaal echt te gebruiken.

Daar, naast die fruitschaal praat je soms voor dovemansoren als je je pleidooi houdt voor levend voedsel en de waarde van een dagelijkse portie fruit. Maar misschien heb je meer geluk en klinkt het als muziek in de oren, als je met verve getuigt
van de heerlijke ontdekkingen van zoete ananas, kersen, bessen, nectarines, druiven, appels, peren... en de heerlijke smoothies en sappen en sausen die je ermee maakte.
Een fruitschaal wordt al spoedig een hele fruitstand waar fruit ligt te rijpen, om dagelijks te worden gebruikt. Het is niet de plaats waar het fruit de stille dood sterft tot het aan vervanging toe is, zoals bloemen in een vaas...

  • Schimmelige producten

Het is niet altijd gemakkelijk om de precieze behoefte van enkele dagen tot een week in te schatten en het is normaal dat er soms een beetje verlies is op verse producten, alhoewel een doorwinterde rauw-eter op zijn hoede is en zijn producten steeds beter kent. In ieder geval houd het proper. Vermijd dat er in de koelkast schimmelige producten worden opgeslagen en inspecteer je koelkast minstens eenmaal per week op zijn inhoud.
Bederf kan worden vermeden, door rijpe vruchten die men niet meteen kan verwerken, te verpakken en in te vriezen voor later gebruik in een smoothie of fruitsaus. In ieder geval mag er nog geen schimmelspoor zijn wanneer het fruit verwerkt wordt. Een mogelijkheid is dat je een extra fruitmaaltijd inlast om het teveel aan rijp fruit op te gebruiken.

6. Fruitrestjes

Wat doe je met overschotten van versneden of gemixt fruit ? Kan je het niet “bewaren” voor de volgende dag ? Het is onverstandig om een gewoonte te maken van teveel. Zonder dat je het weet zit je in de dagelijkse routine van in en uit de koelkast, en omdat het te koud is op het moment, is het ook minder lekker, zo verhuist het aan het einde weer naar... Het is de Tupperware-mentaliteit en het gaat er niet om of het na 24 uur al of niet bedorven is, men zou het gewoon moeten vermijden.
Gesneden fruit wordt een beetje verweekt, terwijl het sap eruit loopt en gaat over zijn ‘hoogtepunt’ van sublieme voeding. OK - je kunt niet alles inschatten. Daarom, eet gesneden fruit altijd binnen de 24 uur op. Dezelfde dag is het nog vers en smakelijk. Moedig je tafelgenoten aan om ook wat fruitiger te gaan... Het zal zelden gebeuren dat iemand die fruit eet, nou nèt dat kleine beetje meer niet op kan... Laat ze horen wat je zelf elke dag aan fruit gebruikt, zodat ze geen schuldgevoel hebben als ze wat meer eten !

7. Fruit eten als dessert

Tenslotte kan ik er niet omheen om toch nog iets te zeggen over de desastreuze gewoonte van het eten fruit na een stevige maaltijd. (Maar in feite moet de lijn doorgetrokken worden naar alle soorten desserts). Het is een actie waar je lichaam niet dankbaar om is. Het schept slechte omstandigheden voor de vertering en al spoedig wordt het beste voedsel alcohol en azijn... met opgeblazenheid, gas, schommelingen in de bloedspiegel. Je kunt dit vermijden door fruit 30 minuten vòòr een maaltijd te eten.

8. Fruit met looksmaak

Heb je ooit vastgesteld, hoe de smaak van look en uien, zowat in ieder voedingsmiddel doordringt ? En het ergste is dit het geval bij fruit. Je zag daar een prachtige fruitsalade. Je begint er met smaak aan te eten… en het duurt niet lang of je hebt het door dat hier een smaakje aan is wat je bij fruit niet verwacht. In restaurants gebruikt men vaak dezelfde snijplank voor groenten en fruit.
Of een mes waarmee uien werden gesneden… Onvermijdelijk wordt je heerlijke fruitsalade compleet verbrod. Watermeloen met een uientintje… daar zat je niet op te wachten.
Hoe vermijden ? Gebruik steeds afzonderlijke snijmatten voor groenten en fruit. Houten en kunststof snijmatten zullen altijd een deel van de oliën van look, prei, uit opnemen en afgeven op termijn. Zeker wanneer je sterk smakende groenten of kruiden gebruikt, wees zeer secuur met de hygiëne. Geef de boodschap ook door aan je vrienden en familie. Je smaakpapillen zullen je dankbaar zijn.
Fruit eten is een positieve zaak. Maar het zal pas ten volle tot zijn recht komen, als we fruit op de juiste manier gebruiken. Geef het door.