Groene Dag.org

made to trust nature

Alzheimer
Appels & Alzheimerziekte

Het artikel over appels uit vorig nummer is met grote belangstelling gelezen. Meer dan 85 mensen vroegen de pdf aan over appels als medicijn. Ondertussen bleef de informatie over appels binnen komen. Eén daarvan is merkwaardig, nl. de relatie tussen het eten van appels en het bestrijden van de Alzheimerziekte.
(Niet dat alleen appels daar iets kunnen aan doen; het is maar een voorbeeld van het gehele natuurlijke concept van de genezing, zoals deze door de natuur wordt geleid.
Maar het mag ons niet weerhouden om ook de krachten van peren, sinaasappels, kersen, en vele andere aan het werk te laten.
Stoffen uit appelsap verminderen de productie van amyloïde plaques (een kenmerk van Alzheimer) in muizenhersenen. “ Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse neurowetenschappers Thomas Shea en Amy Chan. Welke stoffen verantwoordelijk zijn voor de bescherming is nog niet bekend. Toch hopen de onderzoekers dat appelsaptherapie in de toekomst ook bij mensen het ontstaan van ouderdomsziekte Alzheimer vertraagt.
Regelmatige consumptie van
appelsapconcentraat remt het optreden van de ouderdomsziekte Alzheimer bij muizen. Stoffen uit appelsap verminderen de productie van amyloïde plaques in de hersenen. Dat beweren de Amerikaanse neurowetenschappers Shea en Chan in het vakblad Journal of Alzheimer’s Disease.

Alzheimer is een degeneratie, waarbij cellen in de hersenen hun werk niet meer goed doen. Door ophoping van het eiwit amyloïd-beta ontstaan plaques tussen de zenuwcellen. Deze cellen kunnen vanwege de blokkade geen berichten meer naar elkaar doorsturen. De hersenfunctie gaat dan steeds verder achteruit. Overproductie van amyloïd-beta heeft een voedingscomponent, zo bleek uit eerder onderzoek.
Muizen die door een mutatie het eiwit ApoE missen, zijn gevoeliger voor het ontstaan van Alzheimer dan gezonde muizen. Een tekort aan ApoE betekent niet alleen dat er meer amyloïd-beta wordt aangemaakt, ook het vermogen om dit eiwit weer af te breken raakt beschadigd. Een tekort van foliumzuur (wateroplosbaar vitamine B) en vitamine E in de voeding zorgt, bij zowel gezonde muizen als muizen die ApoE missen, voor een hogere amyloïd-beta productie.

Appelsaptherapie
Shea en Chan vermoeden dat de schade door een tekort in de voeding is te ondervangen door het regelmatig innemen van appelsap. En inderdaad remt het sap de toegenomen amyloïd-beta productie.
Waarom appelsap de muizenhersenen zo goed beschermt, weten de neurowetenschappers nog niet. Zij denken aan de stof S-adenosyl methionine (SAM). SAM zit in hoge concentraties in appelsap en onderdrukt de activiteit van een gen dat de amyloïd-beta productie stimuleert. Shea: “We hopen voor de toekomst op een appelsaptherapie die het optreden van de ziekte van Alzheimer vertraagt.” Ondertussen blijkt dat een appel voor meer goed is, dan alleen maar tegen de dorst. Het is een belangrijk instrument in de preventie van ziekte. Maar dat wisten we al van het hele spectrum van fruit : boordevol anti-oxidanten, beschermende stoffen, componenten die de lichaamsreiniging stimuleren… Zoveel goeds en te weinig gebruikt...

Bronnen
Dietary supplementation with apple juice decreases endogenous amyloid-beta; levels in murine brain (Thomas Shea en Amy Chan), Journal of Alzheimer’s Disease 16 (2009)Shelton quote  2