Groene Dag.org

made to trust nature

voor elke dag
Als je een rauwe soep hebt gegeten, is het dan nog nodig om nog meer rauwkost te eten bij een maaltijd?
Een rauwe soep kan - afhankelijk van de ingrediënten en de hoeveelheid - een complete maaltijd zijn en is rauwkost. De minimalisten zullen besluiten dat ze met een kop rauwe soep of een glas vers geperst sap wel voldaan hebben aan de eis om een minimum van rauwkost te eten voor een gekookte maaltijd. Daardoor zullen ze in ieder geval de leukocytose uitsluiten. Maar waarom zou je het alleen bij die soep laten? Er zijn zoveel goede mogelijkheden om verder ook nog een salade te eten - al of niet aangevuld met wat gestoomde groenten.
Als ik deze vraag hoor, lijkt het me dat mensen het proberen te houden bij “zo weinig mogelijk”, terwijl het streven is om “zoveel mogelijk” rauw te eten. Voor iemand die zijn hart gegeven heeft aan levend voedsel, is dat geen straf, maar een beloning.

Ik zie nergens hoeveelheden per persoon, in jullie literatuur. Volstaat een maaltijdsalade bv. als avondmaal?
Hoeveelheden zijn strikt individueel. De constitutie, de vereisten van het werk en veel andere factoren, maken dat er mensen zijn die met zeer weinig voort komen, terwijl anderen een stevige portie vragen. Het is waar dat er sommigen teveel eten. Vooral mensen die veel geconcentreerde voeding gebruiken, bezondigen zich aan de lopende band aan overdaad. Dat risico is veel kleiner voor mensen die hoofdzakelijk fruit en groenten eten. De recepten zijn maar indicaties. Ze zijn toepasselijk voor een veelheid van situaties. Niemand verbiedt om behalve een salade, in een maaltijd nog andere onderdelen in te bouwen, of meerdere salades te combineren.
Of men aan een maaltijdsalade voldoende heeft, is afhankelijk van de hoeveelheid en de ingrediënten.
Als dat maar een luchtige bladsalade is, zal dat moeilijk zijn, maar met een gevarieerde maaltijdsalade kan dat zeker.  In feite zou je toch minstens 700 gram per persoon moeten voorzien. Er zijn mensen die meer dan 1000 gram gebruiken, en dan zal je geen nood hebben aan nog andere voeding.

Eet je bij aardappelen, rijst, quinoa, gierst, gestoomde groenten altijd rauwkost?
Het is voor ons een heilig principe om minstens rauwkost te eten bij het begin van een gekookte maaltijd. Hoe meer rauwkost, hoe beter. Terwijl men dan bezig is met de rauwkost, worden de warme groenten/aardappelen aan tafel gebracht en maakt men verder een mix van rauw en gekookt.

Sinds ik uw boek “De Natuurlijk Kracht van rauwkost heb gelezen, ben ik grotendeels overgestapt naar het eten van rauwe groenten. Ik eet veel groenten, een kommetje met wel zeven of acht groenten. Is dat voldoende? Het verzadigt wel, maar ik merk toch dat ik niet mijn maximum aan energie heb. Of komt dat door de ontgiftiging ?
Er zijn veel factoren die bepalen hoe men zich voelt. In het boek “Energie uit je voeding”, worden de verschillende invloeden nauwkeurig beschreven.
Zeven of acht groenten, dat zegt niets. Het is het gewicht wat telt (niet het volume). Een kommetje met tweehonderd gram versneden bladgroente, kan misschien een hele hoop lijken, maar je krijgt er geen energie door. De bladgroenten worden gezien als “voedingsmiddelen met een negatieve calorieën-balans. Toch zijn ze belangrijk, zeker als tegenhanger van fruit. Symptomen van ontgiftiging zijn uiteraard ook mogelijk, maar ik heb de indruk dat dit te vaak als excuus wordt naar voor gebracht. Er zijn verschillende lichaamssignalen die aanduiden of men al dan niet in een ontgiftigingsfase zit.

Moet men soepen en notenmelk zien als drank, of als voeding ?
In feite is iedere vloeistof die iets van voedingsstoffen bevat, een soort voeding, en speelt dus een rol in de combinaties van maaltijden. Zelfs frisdranken, commerciële vruchtensappen enz. moeten gezien worden als voeding - hoe waardeloos ze ook zijn - en moeten onderzocht worden op hun invloed in combinaties met andere voeding die voor tijdens of erna worden gebruikt. De definitie van voeding is : elk eetbaar product dat voedingsstoffen bevat - hetzij in vloeibare, hetzij in vaste vorm. Dus als ergens suikers, eiwitten of vetten in voorkomen, reageert het als voeding. Dit zegt echter niets over kwaliteit, maar het is goed om rekening te houden met het feit dat men voedingsdranken niet om het even wanneer kan gebruiken. Ze moeten als maaltijd worden gebruikt, of als deel van een maaltijd, waarbinnen de combinaties geen onverenigbaarheden vertonen.
Soepen zijn dus wel degelijk voeding. Afhankelijk van de ingrediënten waaruit ze zijn bereid, moet ook de rest van de maaltijd worden aangepast. Een tomatensoep bv. kan men best niet eten in de aanloop van een zetmeelmaaltijd, of omgekeerd, een gebonden aardappel- of pompoensoep is zeker niet ideaal in de aanloop tot een tomatensalade.
Notenmelk moet op dezelfde manier worden gezien. Het is in feite een beperkte hoeveelheid noten en zelfs al moet het eiwitgehalte daarvan niet overroepen worden, toch is het voeding. Het gebruik ervan bij maaltijden is zeker niet aangewezen. Notenmelk kan men gebruiken als ontbijt, of voldoende verwijderd van andere maaltijden.
Als mensen toch problemen hebben met het gebruik van notenmelk, ondanks dat ze dit voldoende verwijderd houden van andere maaltijden, moeten ze uitzoeken of ze niet teveel (natuurlijk) zoet toevoegen aan de melk. Er moet gezegd worden dat door het vooraf weken van de noten het probleem van de moeilijke verteerbaarheid van noten, grotendeels wordt opgevangen. 
Dranken die niet als voeding worden geklasseerd zijn zuiver water en ongezoete kruidenthee.

Is het waar dat als men voldoende fruit en groenten eet, men eigenlijk niet zou moeten drinken?
Ik hoop dat niemand me verkeerd verstaat. Maar het laatste wat ik wil doen, is mensen ontraden om te drinken. In feite moet men leren vertrouwen op de lichaamstaal : eten als men honger heeft - drinken als men dorst heeft. Natuurlijk is het mogelijk dat die taal niet meer goed functioneert, dan geldt de regel : als er meer geconcentreerd of gedroogd voedsel wordt gebruikt, zal men automatisch meer behoefte hebben aan water.  De adviezen die regelmatig gegeven worden om twee liter water te drinken, zijn wel degelijk correct. Dat is een absoluut minimum voor al diegenen die zich dagelijks royaal bedienen van zout, (ook verborgen), additieven, en geconcentreerde voeding. Het vraagt geen rekenkundig genie om te weten, dat als er dagelijks twee of drie kilo fruit en groenten worden gegeten, deze voor minstens 80% uit water bestaan - het best denkbare water. Voedsel dat zelf geen water vraagt om in oplossing te worden gebracht, noch om te worden uitgedreven, maar dat zelf water aanbrengt geladen met hoog gepotentieerde voeding, die de cellen bevloeit, en reinigt. Ik denk dat zoiets kan tellen. Hoeveel water er naast dat fruit en groenten nog moet toegevoegd worden, hangt af van hoeveel geconcentreerd voedsel en zouten er in het geheel van de voeding worden gebruikt, maar mijn idee is dat enkele glazen water per dag niemand zullen schaden, in tegendeel. Een glas water ‘s morgens en ‘s avonds hoort er bij, en voor de rest volg je je eigen dorst.

Met al dat fruit en die groenten, is het niet mogelijk dat er een overconsumptie aan kalium plaats vindt ?
Het is waar dat veel fruitsoorten een compleet tegenovergestelde verhouding kalium-natrium hebben, als je dit vergelijkt met industrieel verwerkt voedsel. Bananen zijn ongeveer de topper met een verhouding van 30 op 1 voor kalium tov natrium. En toch valt er van fruit en groenten niets te vrezen. Onderzoek toonde aan dat wilde apen, dagelijks 6500 mg kalium gebruikten (een equivalent van 15 bananen), terwijl hun lichaamsgewicht slechts 20 à 30 kg. was. Gezien kalium moet berekend worden op het gewicht, betekent dat, dat een volwassenen probleemloos 13000 en meer mg. kalium per dag kan gebruiken.
Oude culturen gebruikten gemiddeld 40 maal meer kalium dan natrium. Dat is logisch, gezien we kalium veel sneller verliezen dan natrium.
Zelfs klassieke voedingsdeskundigen zullen bevestigen, dat de gemiddelde mens onvoldoende kalium gebruikt en dat idealiter men ongeveer 5000 mg. kalium per dag zou moeten eten - meer zelfs voor actieve personen.
Je lichaam regelt moeiteloos ieder teveel aan kalium. Er is geen enkele reden om je daarover zorgen te maken. Ik zou me meer zorgen maken over teveel natrium. De gevolgen daarvan zijn gekend, en zien we overal om ons heen. Als er één substantie is waar overdaad nooit schaadt, dan is het bij kalium.

Vele eeuwen geleden sprak niemand minder dan Hippocrates deze wijze woorden : "laat uw voedsel uw medicijn en uw medicijn uw voedsel zijn".
Deze uitspraak is zeker van toepassing op de levenskrachtige voeding die schuilt in kiemen.