Groene Dag.org

made to trust nature

K lavendel

Er zijn veel soorten lavendel, maar allemaal hebben ze min of meer dezelfde eigenschappen.
Verse en gedroogde bloemen kunnen gebruikt worden in kruidenthee, maar het meest bekend is het gebruik van lavendel onder de vorm van essentiële (of vluchtige) olie. Dit natuurlijke geurextract kan je zien als een universele remedie om bij de hand te hebben voor 1001 kleine ongemakken, en natuurlijk ook voor het plezier.
Tussen haakjes komt de naam van “lavare”, of “wassen”. Jawel, lavendel heeft iets met zuiverheid.
Lavendelolie heeft veel toepassingen:
-
Kalmerend:
De geur van lavendel voert je mee naar het zuiden, de stralende Provençaalse zon. Je slaapt 's nachts beter door voor het slapen gaan enkele druppeltjes olie op je kussen te doen of op een zakdoekje op je nachttafel. Dit werkt tevens muggen afstotend.
-
Luchtverfrisser
Enkele druppeltjes lavendelolie in je huis geeft een frisse, aangename geur en verjaagt vervelende geurtjes van bijvoorbeeld huisdieren of sigarettenrook.
Je kan de Lavendelgeur in huis verspreiden via een verdamper, geursteentje en luchtbevochtiger. Zelfs via de stofzuiger en in het spoelwater bij je poetsbeurt. Voeg het toe aan vloeibare zeep of zelfs in de wasmachine voor een perfecte wasbeurt zonder chemische geuren.
- Verdamper
Voor snel resultaat met een verdamper, neem warm water, doe er naargelang de grootte van het schaaltje en je voorkeur enkele druppeltjes lavendelolie bij.
Door de warmte van een kaarsje of radiator zal het water samen met de olie verdampen en de heerlijke geur van lavendel brengen.
-
Tegen insecten
Insecten houden duidelijk niet van lavendel. Bij een horzel / dazenbeet (ook paardenvlieg), muggensteek, mierenbeet of een wespensteek helpt lavendelolieom de pijn/jeuk te verzachten.
Doe rechtsreeks een druppeltje olie op de zere plek. Verder niet aanraken, niet masseren, niet krabben. Na ca. 15 min. zal de werking van de olie voelbaar zijn.
Ingeval van hardnekkige jeuk/pijn, herhaal dit. Probeer niet te krabben want dan vergroot je de last. Bij een bijensteek: eerst goed kijken of de angel niet meer aanwezig is!
Last van mieren? Doe enkele druppeltjesLavendelolie op de plaats van het mierennest en herhaal indien nodig.
Last van vliegen of maden? Voor de groenbak: doe wat druppeltjes olie op de rand - deksel- van de bewaarbak en herhaal dit. Ook na het reinigen van de afvalzak-container doe je wat druppeltjes Lavendelolie in de lege bak alvorens
een nieuwe afvalzak te gebruiken.
-
Maar er is meer
Buiten het gebruik in huis en tuin en als onderdeel van je dagelijkse rituelen, is het ook een trouwe hulp bij tal van (aankomende) ziekten en ongemakken.
Heb je last van verkoudheid, of voel je het aankomen, een gevoel als van een kater, of Jetlag.., dan is er kans dat lavendelolie je er in korte tijd bovenop helpt.
Doe enkele druppeltjes olie op de binnenkant van één hand. Wrijf met beide handen de olie warm. Maak dan van beide handen een open envelopje en snuif / adem de Lavendelgeur goed op.
De ontsmettende en pijnstillende werking van lavendel is bekend. Lavendelolie mag niet ontbreken in de verbanddoos.
Een schaafwond, brandwondje, acne / jeugdpuistjes, jeuk, koortslip of lichte ontsteking van de huid, enz., Lavendelolie rechtsreeks op de huid zal snel verlichting geven. Bij rechtstreeks gebruik op de huid
nooit afdekken met
een pleister of verband.
Het is aan te raden altijd een flesje Lavendelolie in de nabijheid te hebben, hoe sneller je het gebruikt als dit nodig is des te beter de werking is.
- In de natuur
Dazen (horzel / paardenvlieg) laten je zeker gerust. Neem een kleine vernevelaar, vul deze met lavendelolie. Vernevel voor het wandelen over uw lichaam.
Bescherm ogen en mond zodat daar geen Lavendelolie kan komen.
Neem het flesje mee op stap en herhaal de verneveling indien nodig.
Mocht je toch worden gestoken of zich prikken aan distels of bramenstruiken, dan vernevel je rechtstreeks op de plek!
“Beter dan medicijnen tegen depressie.”
“Rustgevend, tegen verbranding, bij verwondingen, ontsmet, vernieuwt, verfrist, kalmeert, tegen spierpijn, ontstekingen, tegen slapeloosheid, tegen roos…”


EO Lavendel
Meer info over kruiden en therapie :
“Dossier Kruiden en Natuurlijke Therapie” : een verzameling van digitale documenten over de hulpmiddelen van de natuur om natuurlijk beter te worden.
kosten : 30 euro. - Betalen op rekening :
IBAN: BE53 6528 1069 4053 BIC: HBKABE22 tnv Groene Dag
na ontvangst van uw betaling ontvangt u een Dropbox-uitnodiging voor het downloaden van de documenten.