Groene Dag.org

made to trust nature

K berk

Betula alba L.

> Bij vrouwenklachten, combineer met duizendblad.
Er zijn zo'n zestig soorten berken over de wereld verspreid en omdat ze weinig verschillen zijn ze moeilijk van elkaar te onderscheiden.
De meest bekende is de Ruwe Berk (Betula pendula), ook Zilverberk genoemd.
Berkeblaadjes worden in het voorjaar gegeten als bladgroente. Eventueel kan ook het sap aan de stam of aan een tak worden opgevangen, dat evenals het blad een urinedrijvende en wateruitscheidende werking heeft.
> Belangrijk kruid bij reumatische aandoeningen, huidproblemen, blaas- en nierkwalen, urineretentie en stoornissen in het lymfe-systeem.
> Ìn een voorjaarskruidenkuur, naast een gans gamma andere reinigende kruiden, maar ook gedroogd bruikbaar.
> Als therapeutisch middel : gedroogd voor het zetten van een kruidenaftreksel; als sap (van de bladeren) : een kuur van 3 à 4 weken bij reuma, jicht, nieren blaasproblemen.
- Sap van de stam, blad : urinedrijvend en wateruitscheidende werking.

uit de nieuwsbrief van 15/3/2017

Er is ook zoveel te doen, de tijdschriften, de overbrenging van de winkel, een nieuwe poging om de Ferme d'Herbômont te koop te stellen... en Spanje.
en ondanks de volle agenda is daar de lente - die ik nooit wou missen. 
Hoe kan ik dat zo zeker zeggen? Ik zie het. De sneeuwklokjes hebben ons al un mooiste kant getoond, de krokussen, de paasbloemen, en al de knopjes die beginnen te tintelen van ongeduld... maar vooral omdat het berkensaptijd is. We genieten nu al ruim een week van berkenwater. Aan één boom : 6-10 liter per dag... Dus wou ik dit snel nog aan de lezers berichten, voor het te laat is, want als de knoppen beginnen te zwellen is het gedaan !  Gedaan? 't Is te zeggen, dan zijn er andere zaken om te detoxen. Groen bv.  Met een hele serre vol met postelein, kervel, raket, peterselie, is er geen nood. We kunnen gewoon niet volgen. En datzelfde gevoel kan ik iedereen toewensen, als je ook kunt genieten van de overvloed van de natuur. Detoxen is mooi - en we moeten de middelen daarvoor niet te ver gaan zoeken !
 
Berkensap
Een mogelijke voorjaarskruidenkuur, is het drinken van vers getapt berkensap. Aftappen van berkensap kan enkel in de maand maart, afhankelijk van de weersomstandigheden.
Men heeft dan spijtig genoeg slechts enkele weken de tijd om dit natuurmiddel te verzamelen. De beste tijd is, waneer de temperatuur in de vroege voor-lente (voor het opengaan van de botten, begin maart) boven de acht graden komt. Men kan dan aftappen tot de eerste groene botten zich ontwikkelen.
Aangezien rond deze tijd van het jaar het gevaar voor nachtvorst nog zeer reëel is, is het raadzaam geen glazen maar plastiek flessen of andere recipiënten te gebruiken. Van een grote en wijdvertakte berkenboom kan men per dag gemakkelijk 10 tot 15 liter sap onttrekken. Men kan aftappen tot het sap wit begint te verkleuren. Sommige bomen zijn door rot-ziekte aangetast. Het sap hiervan is onzuiver, troebel verkleurd en onsmakelijk. Tap dus alleen sap van gezonde berkebomen.
Tap ook geen sap van bomen die U langer dan 25 jaar wil behouden. Het risico van infectie van de boom door houtrot is steeds aanwezig, hoe goed men ook oplet. Indien je zelf geen berkenboom bezit moet je natuurlijk altijd eerst de toelating vragen aan de eigenaar of beheerder van de bomen.
De tijd gaat altijd snel - en ik probeer altijd om hem wèl te gebruiken... maar dit jaar blijkbaar sneller dan andere jaren. 
Meer info over kruiden en therapie :
“Dossier Kruiden en Natuurlijke Therapie” : een verzameling van digitale documenten over de hulpmiddelen van de natuur om natuurlijk beter te worden.
kosten : 30 euro. - Betalen op rekening :
IBAN: BE53 6528 1069 4053 BIC: HBKABE22 tnv Groene Dag
na ontvangst van uw betaling ontvangt u een Dropbox-uitnodiging voor het downloaden van de documenten.