Groene Dag.org

made to trust nature

GD natuurlijk gezondh

Voorbij de grenzen van de voedselcombinaties …
Waarom is kauwen zo belangrijk?
Als je langer kauwt scheid je logischerwijze meer amylase af. Lang kauwen bevordert dus een betere vertering van zetmeel. Als je samen, met zetmeel, kort ervoor of erna geen slecht combinerende producten eet, dan blijft ook in je maag amylase nog lang actief. Het overgebleven, nog niet afgebroken zetmeel, kan dan geheel verteerd worden.
Wat kan de werking van amylase verminderen ?
- Als je niet goed of te kort kauwt dan wordt er niet genoeg amylase bijgemengd. Het zetmeel kan niet afgebroken worden en ligt als een blok op je maag. Het gaat onverteerd door je spijsverteringskanaal en kan onderweg zelfs gaan gisten.
- Amylase is een basisch enzym dat niet in een zure omgeving kan werken en er zelfs door vernietigd wordt. Zure producten die tijdens het verteringsproces met het amylase in aanraking komen, gaan dus een goede vertering van zetmeel tegen. Ook het eten van producten die de productie van zoutzuur in de maag bevorderen, verhinderen hierdoor een goede vertering van zetmeel.
- Als je ziek bent en koorts hebt dan heeft dit vaak effect op je speeksel. Dit is dan soms niet meer basisch, maar zuur! En in een zure omgeving werkt amylase niet. Als je ziek bent kun je zetmeel niet verteren. Dit heeft een negatief effect op je spijsvertering, dus ook op je lichaam. En ja was al ziek!
- Een aspirientje is zuur. Het drukt wel de koorts maar zet tevens het enzym amylase enige dagen op non-actief.
- Amylase kan echter ook niet werken in een te basische omgeving. Het is dan gewoon inactief. Pillen om opspelend maagzuur tegen te gaan bijvoorbeeld, zijn sterk basisch en beïnvloeden de vertering van zetmeel dus negatief.
- Bij het nuttigen van suikerhoudend voedsel, bijvoorbeeld jam, zal in de mond minder of geen amylase worden afgescheiden, omdat suikers niet omgezet hoeven te worden. Het eten van suiker in combinatie met zetmeel verhindert dus de goede vertering van het zetmeel.
- Bij het nuttigen van nat voedsel wordt minder speeksel en dus minder amylase afgescheiden. Minder amylase betekent weer slechtere vertering van het zetmeel. Geweekt brood, pasta en dergelijke of drinken bij het eten van zetmeel, is dus niet gezond.

Even een testje .
* Hoe zit het met zuurdesembrrod ?
Als je het voorgaande aandachtig hebt gelezen, weet je dat dit vrijwel onverteerbaar is. Het zuur in het brood inactiveert het amylase, dat het zetmeel zou moeten afbreken!

* Maken baby's geen amylase aan ?
Kinderen maken tot een leeftijd van ongeveer twee jaar vrijwel geen amylase aan. Zetmeel kan dus niet door hen verteerd worden. Zij kunnen dus helemaal géén brood, rijst of aardappelen en dergelijke verteren!
Geef je tóch zetmeelhoudend voedsel dan kan dit in hun maagje of darmen gaan gisten of rotten. Hierdoor kunnen ze krampjes, gasvorming of diarree krijgen.
Vervelender is echter dat ze niet de nodige voedingsstoffen uit hun voedsel halen en hierdoor geen optimale weerstand tegen zietekiemen kunnen opbouwen.

Gaan we nu eens kijken naar de eiwit-vertering…
Pepsine.
Dit enzym wordt door de maag afgescheiden.
Wat doet pepsine ?
Pepsine splitst eiwitten en kleinere bestanddelen waarna andere enzymen deze weer verder afbreken tot aminozuren, welke opgenomen worden in het lichaam.
Het enzym pepsine werkt in een zuur milieu en wordt geactiveerd door het zuur in de maag, zoutzuur.
Pepsine is een onmisbare schakel bij de vertering van eiwitten. Zonder het voorbereidende werk van pepsine kunnen de overige eiwit afbrekende enzymen niet aan de slag. De bestanddelen waaruit zij de aminozuren kunnen halen bestaan dan namelijk niet. Het gevolg is dat de onverteerde eiwitten gaan rotten in je maag-darmkanaal. Zorg dus dat het pepsine in je maag zijn werk kan doen.
Wat gaat de vertering van eiwitten tegen ?
- Pepsine werkt alleen in een zuur milieu. De al eerder genoemde maagpillen belemmeren dus ook de vertering van eiwitten!
Het eten van basische producten verlaagt de zuurtegraad in de maag en werkt de afbraak van eiwitten dus tegen.
- Bij een lage temperatuur wordt pepsine niet geactiveerd. Het nuttigen van ijs of het drinken van een koude drank verhindert dus een goede vertering van eiwitten.

En de vetvertering ?
Zoutzuur.
Dit wordt afgescheiden door de maag.
Zoutzuur! Wat doet zoutzuur in je lijf ?
Zoutzuur is nodig bij de vertering van eiwitten en vetten. Bij het eten van eiwitten wordt in je maag veel zuur afgescheiden om een geschikt milieu te creëren voor de vertering.
Bij het eten van vetten, is het echter het zoutzuur zélf, dat de vetten afbreekt.
Wat verhindert een juiste afscheiding van zoutzuur ?
- Weer die maagpillen !
- Sommige stoffen stimuleren onnodig de zuurafscheiding.
Dit zijn bijvoorbeeld gember, peper, thee, alcohol, maar ook overmatige concentraties suikers.
Een beetje opletten waarmee je deze stoffen combineert is dus wel nuttig.
- Zoutzuur wordt afgescheiden bij het eten van gebakken of gefrituurde spijzen. Eet je een vette hap friet, dan wordt er in de maag onmiddellijk zoutzuur afgescheiden. Eerder heb je al gezien dat voor die friet, aardappel dus zetmeel, amylase aan het werk moet. En dat werkt nu net niet in een zure omgeving. Een onverteerd frietje is dus het gevolg.
- Roken roept een zuurafscheiding op. Fruit of zetmeel wordt dan niet goed verteerd. Brandend maagzuur of een slechte vertering kan het gevolg zijn van roken.
- Koffie leidt ook tot overmatige zuurafscheiding. Zetmeel of fruit worden dan niet goed verteerd. Als je al onder spanning staat kan de cafeïne in combinatie met de slechte vertering tot stress leiden.
Wat gebeurt er als je spijsvertering niet goed verloopt ?
Bij een onvolledige of slechte spijsvertering worden de voedingsstoffen op onjuiste wijze afgebroken. De afbraakproducten vormen een uitstekende voedingsbodem voor allerlei bacteriën.
Als je bedenkt dat de bacteriën zich bij 37 °C fantastisch kunnen voortplanten, zal je onmiddellijk begrijpen dat er supersnel een gisting- en rottingsproces ontstaat. Bij die gisting en rotting komen dan weer allerlei schadelijke afvalstoffen vrij.
Hebben antibiotica effect op je spijsvertering ?
Antibiotica beïnvloeden de aanmaak van enzymen nadelig. Het kan weken duren voor de negatieve effecten van antibiotica op de spijsvertering helemaal verdwenen zijn. Hoewel antibiotica je schijnbaar helpen bij het bestrijden van een ziekte, zal je lichaam nog lang nodig hebben om weer volledig te herstellen
Waartoe dient eigenlijk je spijsvertering ?
Je spijsvertering dient om energie en bouwstoffen uit voedsel te halen. Uiteraard kost dit proces zelf ook energie. Ook is er energie nodig om afvalstoffen uit je lichaam te drijven. Het totale spijsverteringsproces blijkt een fikse verbruiker van energie. Als de vertering en reiniging meer kost dan je voedsel oplevert dan heb je een probleem.
Hoe kun je spijsvertering inzetten om je beter te voelen ?
Door de juiste voedselcombinaties te eten kost de spijsvertering niet alleen minder energie maar levert ook meer op! Je lichaam is er niet op ingesteld om meer dan één geconcentreerd voedsel tegelijk te verwerken.

Welke voedingsmiddelen veroorzaken zelf verteringsmoeilijkheden ?
Sommige voedingsmiddelen blijken ook zonder dat ze in een verkeerde combinatie gegeten worden, voor lastige bijverschijnselen tijdens je spijsvertering te zorgen.
Bonen en spruitjes bijvoorbeeld staan erom bekend dat ze gasvorming kunnen veroorzaken. Dit komt door de complexe structuur van de producten zelf. Ze zijn gewoon erg lastig af te breken en dus heel moeilijk te verteren.
Dan dien je zeker deze voedingsmiddelen goed te kauwen ?
Inderdaad goed kauwen is een zéér belangrijke hulp. Door dit kauwen worden de bestanddelen zoals vezels en celwanden mechanisch afgebroken, ze worden letterlijk stuk gekauwd. Hierdoor kunnen de verschillende spijsverteringssappen de celkernen en de chemische structuren daarin makkelijker bereiken.
Zijn jonge groenten makkelijker te verteren ?
Voor alle groenten met complexe structuren, die wel eens voor spijsverteringsproblemen zouden kunnen zorgen, geldt dat ze minder problemen veroorzaken als ze jong zijn.
Hoe jonger ze zijn, hoe minder complex de structuren en hoe makkelijker verteerbaar!
Vergelijk de effecten van grote en kleine uien maar eens met elkaar.
Peulen verteren veel makkelijker als ze jong zijn.
Bij maïs wordt de koolhydraten na twee dagen volledig omgezet in zetmeel. Zetmeel is knap lastig te verteren dus zijn verse jonger maïskolven aan te bevelen boven oudere.
Waarom geven kolen zoveel last ?
Kolen worden meestal gekookt. Hun structuur wordt dan echter nog moeilijker te verteren, waardoor ze in je spijsverteringskanaal zelfs tot gisting kunnen overgaan. Knap lastige bijverschijnselen kunnen dan weer het gevolg zijn. Weer die spruitjes ...

(1) Voedselcombinaties
Wat zijn juiste en slechte voedselcombinaties ?
In de vorige hoofdstukken heb je gelezen hoe je spijsvertering werkt en welke voedselgroepen ik herken.
Uiteraard is je nu volledig duidelijk waarom je je voedsel goed dient te kiezen en best die dingen kan eten die elkaar aanvullen en in geen geval tegenwerken.
Nu geef ik aan wat je beter wél en beter niet bij elkaar kunt eten. Heel belangrijk is dat er voldoende tijd zit tussen het eten van de niet samengaande producten.
(2) Slechte voedselcombinaties
Wat zijn slechte combinaties ?
Omdat je met de huidig beschikbare voedingsmiddelen een eindeloze reeks variaties kunt maken, leidt dit tot een verbijsterend groot aantal combinatiefouten. Waarschijnlijk ben je al jarenlang, al van huis uit, gewend om verkeerde dingen samen te eten, met andere woorden : slecht te combineren. Kijk maar even naar onderstaande voorbeelden van slechte voedselcombinaties.
Fruit met zetmeel
Zuur met zetmeel
Zetmeel met eiwit
Zetmeel met verhitte vetten of oliën
Zoet fruit met zuur fruit
Eiwit met zuur
Eiwit met fruit
Suiker met eiwit
Fruit met groenten
Eiwit met vet
Eiwit met andere soort eiwit
Specerijen en kruiden
(3) Wat is er fout aan fruit met zetmeel ?
Zetmeel combineert slecht met fruit, suiker en andere zoetigheden. Je mond houdt in feite je lichaam voor de gek. Omdat je lichaam geen enzymen nodig heeft om suikers af te breken, stopt het de afscheiding van amylase zodra je mond zoetigheden proeft.
Voor de vertering van zetmeel is nu nét amylase onmisbaar. Het minste spoor van zoetigheid in je maaltijd en de amylase productie valt stil. In je maag blijft het niet verteerde zetmeel achter.
Afzonderlijk gegeten blijft ongeveer vier uur in je maag, terwijl brood met enige vorm van zoetigheid wel acht uur in je maag blijft. Enkelvoudige suikers gaan makkelijk tot ontbinding over. Als ze dus te lang in je maag blijven kan deze verzuren, het voedsel gaat gisten etc. Het zetmeel wordt door de slechte vertering omgezet in allerlei ongewenste afvalproducten, die giftig zijn.
Krentenbrood is dus kennelijk niet zo prettig voor je spijsvertering! Evenmin als aardbeien op brood of muesli met honing. Zo zie je dat op zichzelf heel gezonde dingen, als aardbeien en brood bij elkaar gegeten, knap slecht voor je kunnen zijn.
Weet je nu ook waarom je nooit muësli met gedroogde vruchten mag eten?
Om exact dezelfde reden. Het is best logisch en helemaal niet moeilijk.