Groene Dag.org

made to trust nature

slapen kan je leren

Ben je 's morgens goed uitgeslapen ?
Voel je je fit na een deugddoende nachtrust ?
Of heb je last van slaapproblemen ?

Een goede nachtrust is een van de fundamenten waarop het menselijk welzijn is gebouwd. Maar hoe vaak wordt de kwaliteit en de noodzaak van een goede slaap niet onderschat? Nochtans is een voldoende en diepe slaap belangrijk om tijdens de dag goed te functioneren. Slapen is noodzakelijk voor de lichamelijke en psychische gezondheid van de mens. Wanneer je de GezondheidsZoekers-gidsen hebt gelezen, dan ben je zeker overtuigd dat slapen de enige echte goede manier is om je energiepeil weer op te vijzelen. Een goede nachtrust is de beste verzekering van een maximale energie. Natuurlijk rijst dan de vraag : wat zit er dan achter een slechte slaap ?
Dergelijke vraag is niet in één woord te beantwoorden, omdat zoveel verschillende dingen onze slaap kunnen doorkruisen... Maar snel zal je zelf kunnen uitvissen welke oorzaak voor jou het meest toepasselijk is en als je de oorzaak kent, kan je er ook iets aan doen.

Slapen is in de eerste plaats lichamelijk recupereren.
Slapen is de ontspanning bij uitstek : de tijd om tijdens de dag opgelopen spanning te laten uitdeinen. Je energiereserves kunnen tijdens deze tijd worden aangezuiverd, en je lichaam wordt gereinigd...
Zelfs al slaap je, toch is je lichaam heel erg in de weer om van jou een nieuwe mens te maken... maar er zijn grenzen aan.
Als je lichaam heel hard moet werken (aan je spijsvertering bv) tijdens de nacht, kan je begrijpen dat je ‘s morgens toch niet zo fris wakker wordt... Zelfs al heb je voldoende lang en zelfs diep geslapen...
Slapen laat ons ook toe onze indrukken van de vorige dag te verwerken en te ordenen. Levend en bewegend in een wereld die iedere dag duizenden boodschappen op ons projecteert, die bewust of onbewust worden opgevangen, zoeken we naar een moment om alles op een rijtje te zetten... de nacht, de slaap, de droom, het moment waarop het stil wordt... Of het dan wèrkelijk ‘stil’ wordt hangt vaak af van iemands innerlijke gesteldheid. Maar vanuit onze innerlijke stem zal alles vragen om een antwoord. Een positieve bevestiging, een hoopvolle conclusie of acceptatie zal maken dat ieder feit ‘geklasseerd’ kan worden, zodat het zonder opstandigheid of onrust aan de oppervlakte mag komen.

Dat steeds meer mensen lijden aan slapeloosheid, kan verklaard worden door verschillende factoren waaronder : een te hoge werkdruk en een innerlijke prestatiedrang; emotionele druk, spanningsgevoel, fysieke obstructies, slechte voeding, pijn, ziekelijke condities,... zijn uiteraard grote boosdoeners.
Vaak ook slaapt men "slecht" door een verkeerde houding of door te slapen op een niet aangepast slaapsysteem.

Drie belangrijke factoren bepalen je nachtrust :
    1. Factoren die te maken hebben met je
algemene gezondheidstoestand en alle
invloeden die ermee te maken hebben.
    2. Factoren die te maken hebben met je
slaapomgeving : geluid, stoorvelden,
kamer, warmte, koude e.v.a.
    3. Factoren die te maken hebben met je bed
en bedbekleding (materialen, constructie...)


Een goede slaap
is de helft van de gezondheid


Eén van de belangrijkste factoren voor het verbeteren en in stand houden van je algemene gezondheid is de kwaliteit van je nachtrust, hoewel veel mensen dit niet ten volle naar waarde schatten of die dit door de macht van de gewoonte en door gewenning niet steeds zo aanvoelen.

Wanneer je slecht geslapen hebt, zal je gewoonlijk overdag zowel fysiek als geestelijk minder presteren. Je geestelijke barometer zal niet zo makkelijk op zonnig staan en een gevoel van lusteloosheid kan zich van je meester maken. Het is mogelijk dat je de minste inspanning schuwt en dat je je taken met een zekere tegenzin aanpakt. Bij de minste inspanning voel je je moe, je concentratie verslapt en je wordt (zonder je het zelf weet) humeurig en prikkelbaar. Je kans op ongevallen, zowel op het werk als in de wagen, neemt toe. In tegenstelling met het gebrek aan slaap, geeft een goede slaap een helder hoofd. Je voelt je alert en betrokken bij wat je doet en niets is je teveel. Je vindt een plezier in je bezigheden die je op een meesterlijke manier aanpakt.
Als je gedurende meerdere dagen of weken geen kans ziet om je eens goed uit te slapen, nemen de negatieve symptomen toe en kunnen tenslotte (tijdelijke of blijvende) karakterwijzigingen teweeg brengen : je bent permanent humeurig, onhebbelijk
tegen je kinderen of partner, prikkelbaar en opvliegend op je werk... en voor je het weet zit je in een vicieuze cirkel.
Natuurlijk is het mogelijk dat je deze factoren niet allemaal zelf in de hand hebt. Het is mogelijk dat je engagementen op een zeker moment uit de hand lopen en dat je niet op tijd aan de rem kon trekken. Het is nu eenmaal zo dat we niet op ieder niveau controle krijgen. Iedereen maakt in het leven wel eens een crisismoment mee. Dergelijke crisismomenten kunnen ons leven voor altijd wijzigen. Het mechanisme van hollen tegen de tijd in, tegen je ritme, tegen je onzekerheden kunnen maken dat bepaalde patronen gevestigd worden die je leven blijvend beïnvloeden. Je zin voor initiatief verdwijnt, je levenslust neemt af, je potentie verwelkt en je relatie lijdt eronder.
Het is opletten geblazen voor de gevreesde vicieuze cirkel waarin je terechtkomt, je weet wel : zo van "niet kunnen slapen van de honger en niet kunnen eten van vermoeidheid" heeft uiteraard zware gevolgen. We kunnen met ons lichaam niet zomaar jojo spelen. Het is niet zo dat ons lichaam over grenzeloze aanpassingsvermogens beschikt, of eindeloze afwijkingen toelaat in zijn normaal functioneren. De menselijke buffercapaciteit daalt met het verminderen van de gezondheid... en de enige mogelijkheid om je gezondheid terug kansen te geven, is door een betere slaap.
Als je gedurende lange tijd slapeloze periodes kent word je veel gevoeliger voor ziekte en zal je hele gezondheidstoestand ondermijnd worden door je gebrek aan reserves. En als je krediet opgebruikt is, ga je gewoon door de mand.
Daarom : slaapgebrek tast je gezondheid en je leven aan. Doe er iets aan.

Uit het Groene Dag-archief / brochure Slapen valt te leren
digitaal te koop (pdf)
of maak gebruik van de CD Rust & Relax